Magyarországon az Apple térképalkalmazását használni a Google Mapsszel szemben felért egy enyhe önkínzással. Ne menjünk bele, hányféle szempont szerint verte el a Google az Apple-t, maradjunk annyiban, hogy a Flyover és a 3D-s épületek általában szebbek voltak az Apple térképén, és ennyi.

Tegnap viszont, hogy megjelent a budapesti (és egyéb) tömegközlekedés az itthoni készülékeken is, látjuk, hogy van, amiben még jók, sőt akár jobbak. GK vette észre ugyanis, hogy egy-egy tömegközlekedési csomópontnál az Apple térképén pontosan látszanak a megállók, és az adott megállóból induló járatok számai. Amire, ha rányomunk, a menetrend ránk vonatkozó része ugrik fel. Az információt úgy tálalják, ahogy nagyjából kell, és a pótlóbuszokra is külön felhívják a figyelmet.

img_2845.PNG

img_2848.PNG

Ezzel szemben a Google Mapsen így néz ki a Széll Kálmán tér:

img_2847.PNG

Ott vannak szétszórva a villamosmegálló jelzések, de ezek nem mutatnak sok információt. Ha rájuk kattintunk, az általános leírás során felsorolják az itt induló járatokat is, aztán még egy kattintás távolságra ezt kapjuk:

gmap2.jpg

Sok kattintással kapunk tehát nehezen értelmezhető információhalmazt, míg az Apple Mapsban kevés kattintással (vagy kattintás nélkül) több infót, jobban csomagolva.

1 pont az Apple Mapsnak.

Lássuk, mit látunk egy útvonaltervezésnél (balra az Apple, jobbra a Google):

gamap3.jpg

A Google Maps iPhone-on a szokásos módon eltünteti a térképet, amíg ki nem választjuk a nekünk tetsző verziót. Az Apple Maps ezzel szemben mutatja a térképet is, miközben válogatunk.

1 pont az Apple Mapsnak.

A Google Mapsen azonban látjuk, hány perc múlva kell indulnunk, hogy elérjük az első járatot és a megadott csatlakozást, ez az Apple megoldásában nem látszik, annyit ír csak: indulás hamarosan. Abba még belefér egy pohár sör, vagy nem?

1 pont a Google Mapsnak.

Az Apple Maps 18 perc alatt ígéri az odaérkezést, a Google Maps 19 percet ígér. Igaz, ugyanazon az útvonalon. De akkor is: az Apple gyorsabb, leglaábbis ezt állítja magáról.

1 pont az Apple Mapsnek a magabiztosság miatt.

amaps3_1.jpg

Az Apple Maps kétféle lehetőséget kínál fel, amik között kilenc perc a különbség. A Google Mapsen többféle lehetőség közül választhatunk, amik között alig van időbeli eltérés. 

gmap3_1.jpg

Egy másik időpillanatban ugyanez: a Google Maps kétféle átszállás nélküli megoldást kínál fel (Legjobb Útvonal opció volt beállítva), amik kicsit lassabbak, mint az Apple Maps, ami viszont egyértelműen csak egy útvonalat ajánl: átszállásost, ami egy perccel gyorsabb. Noha az Apple Mapsnél nincs lehetőség átállítani a legjobb útvonalról az algoritmust, a jelzés egyértelmű: gyalogoljon aki akar, különösen ha az picit lassabb. Akkor inkább szállj át.

Ez pedig akár szimpatikus is lehet mondjuk télen, mégis a Google-nek jár az 1 pont a választékért és az algoritmus  finomhangolásáért.
Vagyis 3:2 az Apple-nek. Ha vannak még szempontjaitok tömegközlekedés témakörben, pontozzatok, és írjátok kommentben, lássuk a végeredményt.