Különös fotókat osztott meg tegnap a külső videokártyákat gyártó Mantiz cég saját Twitter oldalán. A képeken egy AMD Vega videokártya látható, melyet egy MZ-02 külső házba pakoltak. A dobozt egy idei MacBook Pro-hoz csatlakoztatták a Thunderbolt 3 kompatibilis USB-C porton keresztül. A termék érdekessége egyébként, hogy 550W-os tápegységgl rendelkezik, így a PCI-Express foglalatba a létező legerősebb videokártyákat is beletehetjük. A gépnek - melyhez hozzá kötik - maximum 87W-nyi áramot tud biztosítani, amely bőven elegendő a legújabb MacBook Pro-k töltéséhez például.

amd_vega_macos2.jpg

Az érdekességet azonban most nem az USB 3.0, gigabit LAN, illetve SATA 6.0 Gbps csatlakozókkal ellátott eGPU ház jelenti, hanem a videokártya, amivel működésre bírták. Az AMD nemrégiben bemutatott Vega családjának egyik tagja lehet (mérete alapján az RX 56 vagy az RX 64), melyek hibátlanul üzemeltek a macOS High Sierra legújabb béta változatával és amelyeket a rendszer tulajdonképpen fel is ismert, bár teljesítmény tesztekről a Mantiz nem közölt adatokat.

amd_vega_macos.jpg

A 399, illetve 499 dollárba kerülő videokártyák érdekessége az FP16-os lebegőpontos számítási teljesítmény, melyben simán rávernek a mostani csúcs NVIDIA kártyákra és amelyből elsősorban olyan alkalmazások profitálhatnak majd, melyek kép-, illetve videofeldolgozást végeznek, mesterséges intelligenciát számolnak, játékechanikát renderelnek, ésatöbbi. Ez tehát nem elsősorban egy játékosoknak szánt grafikus kártya lesz (habár arra is bőven alkalmas), hanem kifejezetten a kreatív munkákat végzőket célozza meg vele az AMD.

A beszámoló azért is érdekes, mert eddig nem sok mindent tudunk az év végén megjelenő méregdrága iMac Pro specifikációjáról, igaz, a processzort illetőleg már kezd körvonalazódni a kép az Intel nemrég tett bejelentése után.