Az már többé-kevésbé borítékolható, hogy az iPhone 8 néven emlegetett OLED kijelzős szuperdrága mobil arcfelismeréssel váltja ki a Touch ID-t és vele együtt a fizikai Home gombot is, valamint úgy néz ki, hogy az Apple Pay-t is. Arra viszont kevesen gondoltak, hogy attól, mert eltűnik a fizikai Home gomb a készülékről még ne lehetne helyette egy virtuális.

Kivételesen nem Guilherme Rambo-tól, hanem egy másik fejlesztőtől, Steven Troughton-Smith-től érkeztek felettébb érdekes infók. Ő ugyanis egy olyan perifériára bukkant a kijelzőn lévő terület alsó felén, amely gyakorlatilag egy virtuális Home gombként funkcionál. Akárcsak az Android operációs rendszereket futtató készülékek nagy részénél, itt is akkor jelenne meg, ha egy alkalmazásnak szüksége van rá, egyébként pedig az éppen futó szoftver használná, mint hasznos területet.

kuoiphone8size.jpg

Az új funkcionális terület mérete változtatható és mivel színek nyomaira Troughton-Smith nem bukkant, több mint valószínű, hogy a terület háttere a mögötte megjelenített tartalomhoz igazodik majd, figyelve azért arra, hogy jól megkülönböztethető maradjon attól.

Korábban szárnyra kaptak már hírek azzal kapcsolatban, hogy a várhatóan 5.8”-os kijelzővel érkező új iPhone által megjelenített hasznos terület átmérője csupán 5.15” lesz, a maradék helyet pedig megtartják vezérlőgomboknak és hasonló, a rendszer által felügyelt dolgoknak. Most viszont úgy néz ki, hogy ez csak félig lesz így, hiszen a tartalom jellemzően teljes képernyőn fut majd, a funkcionális területként emlegetett sáv pedig csak bizonyos esetekben bukkanna fel, akkor sem belepiszkítva a mögötte látható tartalomba.

iphone-8-sensors-area.jpg

A kódból az úriember még azt is kitúrta, hogy az értesítési sáv ketté lesz osztva, ami pontosan passzol a lassan hónapok óta keringő, az iPhone 8 kinézetével kapcsolatos mockupokhoz. Nagyon úgy fest, hogy az Apple TV 4K támogatása mellett végre az iPhone-ok is képesek lesznek ilyen felbontásban rögzíteni – a legdrágább változat legalábbis szinte biztosan.