Az Apple az elmúlt években sikeresen beégette a fejünkbe: sokat tesznek a netes magánszféra védelméért. Szerintük jogod van üzenetet küldeni az ismerősödnek enélkül, hogy bárki elolvashassa ezt az üzenetet, és jogod van ahhoz, hogy a viselkedésedről szóló információkat ne adhassák el harmadik félnek.

Sikerült ezt a képet egy csapásra megváltoztatni.

Kínában ugyanis a CNBC információi szerint elkezdik leszedni a VPN appokat az ottani App Store-ból. Azokat a programokat, amikkel a kínai felhasználók képesek voltak elérni az olyan programokat, mint a YouTube, a Facebook, a Twitter, a Google vagy az Instagram. Az országban ugyanis egy “Nagy Tűzfal” elnevezésű cenzúrahegy működik, ami hatására az ott élők egyáltalán nem mászkálhatnak szabadon az interneten, és csak az állam által jóváhagyott oldalakat és szolgáltatásokat használhatják.

Az Apple július 29-én kiküldte az ottani VPN app fejlesztőknek, hogy törlik a programjukat az üzletből, mert megsérti az ország törvényeit. Ezzel pedig a cég nemcsak támogatja a netes cenzúrát, de rossz precedenst is teremt: azt üzeni, hogy bármilyen ország vezetése ráveheti őket a cenzúrára azzal, hogy a törvények közé beemeli azt.

Nem igazán értem a lépést. Az Apple ugyanis nyilvánvalóan nem ért egyet ezzel az egésszel, mégis megteszi.

Valamire tehát számít azért cserébe, hogy ezt megteszi. 

Az országban látványosan esik a piaci részesedésük, így arra lehet gondolni, hogy ezzel összefüggésben remélnek valamit tenni.

Csakhogy olyan dolgot tesznek, amivel még a korábbinál is jobban eltántorítják maguktól a kínai fiatalokat, akik inkább választanak majd egy sokkal olcsóbb androidos telefont, amennyiben azon van VPN. Márpedig van.

Így tehát épp az ellenkezőjét érik el, mint amit szeretnének. Hacsak a kínai kormány nem tilt be minden okostelefont az iPhone-on kívül, akkor az Apple épp úgy nullázza le magát Kínában, hogy közben valamennyire az elveit is feladja.

screen_shot_2017-07-31_at_11_07_26.png