Nagyon érdekes, feltehetőleg figyelmetlenség miatt kiszivárgott infóba futott bele egy szemfüles iTunes felhasználó. Tomas Jackson a korábban megvásárolt filmeket tartalmazó listát csekkolta, amikor feltűnt neki, hogy a Passengers (Utazók) című film mellett nem a szokásos Film (HD) besorolás látható, hanem a Movie (4K, HDR).

4k-hdr-itunes-movie-history-800x141.jpg

Természetesen megpróbálta azonnal letölteni a filmet, de az iTunes továbbra is csupán a HD opciót kínálta fel, ami filmtől függően 720p, illetve 1080p felbontást jelent. Egy másik felhasználó szintén felfigyelt erre a furcsa jelenségre, ő a Fantastic Beasts and Where to Find Them (Legendás állatok és megfigyelésük) című filmnél látta felbukkanni a 4K, illetve HDR varázssavakat, de csakúgy, mint Tomas, letölteni kizárólag a HD verziót tudta belőle.

Elsőre igencsak meglepő lehet a hír, ám valójában mégsem az. Februárban a Bloomberg már megszellőztette, hogy az Apple már dolgozik az ötödik generációs Apple TV-n (kódnevén J105-ön), melyről azt gyanították, hogy 4K és HDR támogatással érkezhet majd.

itunes-apple-tv-4k-800x238.jpg

Pár hétre rá a Firi Games játékstúdió egyik fejlesztője túrta ki a logokból, hogy a Phoenix nevű játékukkal egy eddig ismeretlen eszközön is játszottak. A titokzatos masina neve "AppleTV6,2" volt (az aktuálisan kapható az 5,3), a hálózati (IP) címe pedig az Apple főhadiszállásához tartozó tartományba esett, így több, mint valószínű, hogy egy tesztkészülékről lehetett szó - erre utal a "tvOS 11.0.0" operációs rendszer is (a jelenlegi legfrissebb verzió a 10.2.2).

Figyelembe véve, mekkora változáson ment keresztül az elmúlt időszakban mind a tvOS, mint az Apple otthoni tévézéshez való hozzáállása, szinte borítékolható, hogy a nagyjából két hónap múlva várható sajtóeseményen az új iPhone(-ok) mellett az új AppleTV is szerepet kap majd.