Évek óta keringenek pletykák arról, mi lesz az iPodok sorsa és bár sokan reménykedtek benne, hogy szemtanúi lehetünk valamifél újjászületésnek, sajnos az történt, amire reálisan számítani lehetett. Az Apple a tegnapi nappal végleg megszüntette az iPod Shuffle, illetve iPod Nano termékcsaládot.

A futók által előszeretettel használt iPod Shuffle 2005. januárjában mutatkozott be és egy tévutat kivéve mai napig hű maradt az eredeti termék stílusához. Az iPod Nano számos átalakuláson ment keresztül 2005. szeptemberi bemutatkozása óta akár a formát, akár a kijelző méretét, akár a készülék tudását nézzük.

ipod-nano-ipod-shuffle.jpg

Az iPod család 2008-ban volt a csúcson, csak ebben az évben közel 55 millió készülék talált gazdára. A csökkenést egyértelműen az okostelefonok robbanásszerű fejlődése okozta, 2014-ben már csupán 14 millió iPodot sikerült értékesíteni, míg 2015-ben az Apple már nem is publikált külön számokat, hanem más kategóriákkal együtt az Other (Egyéb) kategóriába száműzte az egykor meghatározó családot.

A Shuffle és a Nano eltűnésével végleg lezárul egy korszak, hiszen az iPod Touch marad az egyetlen iPod a kínálatban, amely évek óta az iPhone árnyékában kullog (és két éve változatlan formában van a piacon), így várhatóan hasonló sorsra jut majd, mint a család többi tagja.