Sorra jönnek ki az Apple operációs rendszerének próbaverziói, most éppen az iOS11, a tvOS 11 és a macOS 10.13 High Sierra harmadik bétája esett be az ajtón, úgyhogy talán itt az ideje, hogy emlékeztetőképp összeszedjük, mi is lesz ezekben a frissítésekben. Kezdésnek itt van például az iOS 11.

 

A június eleji WWDC-n bejelentett iOS 11 több szempontból is komoly változást hoz magával. A leghamarabb szembeötlő változások talán az apró kis dizájnmódosítások: a betűtípus kicsit kövérkésebb lesz, a Lock Screen, a Control Center és pár egyéb app (Calculator és a Phone) kinézete pedig teljesen átalakul.

A Control Center testreszabható lesz, és sokkal több minden állíthatóvá válik vele - összességében kijelenthetjük, hogy sokkal kevesebbszer lesz majd szükséges a Settings alkalmazás megnyitása. A 3D Touch itt is használhatóvá válik, tovább bővítve a lehetőségek körét. A Lock Screen és a Notification Center közötti határ elmosódik.

ios11appswitcher-800x578.jpg

Siri tovább okosodik és most már a géphangjára sem lehet panasz, az ugyanis természetesebbnek hat. Képes lesz tanulni a felhasználói preferenciáidat és szinkronizálja az eszközeid között lehetővé téve, hogy bizonyos esetekben előre lássa, hogy mit is szeretnél tőle.

Fordítani is tud majd ráadásul mindenféle nyelvekre angolról - ezek közül a két leghasznosabbnak talán a kínai és a spanyol tűnik - már ha a nyelvet beszélő emberek számát vesszük alapul. Asszisztensünk mélyebb Apple Music integrációt is kap majd és ha épp nem tudunk beszélni hozzá, gépelhetünk is neki.

Ahogy a minap Csaba videójában is kiemelte, a iOS 11 igazán a vállalati felhasználású iPad-ek esetében lesz igazán transzformatív: egy lépéssel közelebb kerül a platform a teljes értékű munkaállomás-laptopok leváltásához. Persze ehhez szükséges lesz pár kiegészítő és némi kompromisszumkészség is.

A Mac júzerek régi pajtáskája, a Dock itt is feltűnik, könnyebbé téve az alkalmazások elindítását és a közöttük való váltogatást, de átemelődik a Mission Control is, a funkciójában hasonló App Switcher formájában is. Jön a Drag and Drop appok között is és a fájlmenedzsment az iCloud Drive appot is kiváltó Files alkalmazással.

filesappios11-800x692.jpg

Aztán az iPhone-hoz visszatérve, a kisebb kezűeknek ott lesz a félkezes billentyűzet, a kisebb iPad-eken pedig minden betűgombhoz tartozik majd egy gyakori speciális karakter, amit az adott billentyű lefele suhintásával hozhatunk elő (a nagy iPad-eken van elég hely a teljes billentyűzethez). De ez még mindig nem minden:

A Notes kereshető kézírással és dokumentumszkenner funkcióval, a Maps pedig sávvezetéssel, sebességhatár infókkal illetve repterek és bevásárlóközpontok beltéri térképeivel gazdagodik. Az Apple Music a Spotifyhoz hasonlóan mutatja majd, hogy barátaid mit hallgatnak, te pedig könnyebben megoszthatod, mit hallgatsz éppen. Nem feledkeztek el a fotósokról sem, a Photos Memories funkciója okosabb, mint valaha és fel lettek turbózva a portré és a live fotó funkciók is.

A HomeKit hangszórókkal is tud majd kommunikálni és az új AirPlay 2 protokollal egy többszobás konfigurációban pl. kiválogathatjuk melyik szobában levő hangszóróinkon szeretnénk hallani az audiót. A Do Not Disturb móddal vezetés közben is elnémíthatjuk a notikat, a Messagesben pedig minden eddiginél egyszerűbb lesz hozzáférni a releváns appokhoz és matricákhoz.

iphoneios11-588.jpg

Ha már Üzenetek: érkezik a személyek közötti Apple Pay funkció is, amivel barátaidnak és családodnak küldhetsz pénzt iMessage-eken keresztül, amiket egyébként mostantól iCloudban tárol a rendszer, kevesebb tárhelyet felhasználva. A fotók és videók az újabb, modernebb HEIF és HEVC formátumokban kerülnek majd tárolásra.

Az App Store is átalakul az iOS 11-ben: a játékok külön oldalt kapnak, és lesz egy az "Ma" szekció, amiben a friss alkalmazások és játékok lesznek prezentálva, könnyebbé téve az új appok felfedezését. Ha mélyebbre mászunk is vannak újdonságok. Két új API érkezik: a CoreML és az ARKit. Míg utóbbival a kiterjesztett valóságot felhasználó alkalmazások fícsörjei lesznek fejleszthetőek, előbbi a gépi tanulás eszközeit adja a fejlesztők kezébe. 

 És persze ezen felül még annyi apróság, ami még vagy két ilyen posztot megtöltene.