Mint Apple-júzer és HBO GO előfizető szeretném elmondani: nem vagyok elégedett. Az hagyján, hogy Magyarországon a havidíj alapú videós stream szolgáltatások közül nagyjából az HBO GO tűnik az egyetlen értelmes választásnak (ha feltételezzük, hogy a felhasználó legalább magyar feliratokat szeretne a filmekhez), a rosszabb hír az, hogy ez a legjobb választás is milyen színvonalon teljesít.

screen_shot_2017-07-23_at_9_05_27.png

Az HBO GO olyan benyomást kelt, mint egy valaha nagy cég, ahonnan lassan elment volna mindenki. Az a benyomásunk, mintha ma már csak ketten ülnének a cég valami külvárosi irodájában, és próbálnak úgy tenni, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.

Elmondom, miért gondolom ezt.

Először is: az HBO GO-nak a mai napig nincs Apple TV-re letölthető alkalmazása itthon. Az Apple TV éppen az az eszköz, amire nagyon megérné egy HBO GO nevű appot kitenni, hiszen az előbbi hardvert az utóbbihoz hasonló tartalmakra tervezték. Ennek ellenére csak egy HBO VIP nevű programot találunk a store-ban, ami arra utal, hogy az HBO mégiscsak képes tartalmakat közvetíteni a tévére, de csak a felmérésben észt vevő felhasználóknak teszik ezt meg. Ha rákeresünk a weboldalukon, azt a választ kapjuk, hogy az HBO GO app alapból fent van az Apple TV-n. A válasz nyilván azoknak szól, akiknek fel van telepítve, nem azoknak, akiknek nincs.

Ígérgetni viszont bőkezűen szoktak: legutóbb tavaly októberben válaszoltak a Facebookon egy kérdésre, amiben egy HBO GO appot hiányolnak. Azt ígérték, 2017 első negyedévében jön. Hát nem mindjárt a harmadikba lépünk?

Úgyhogy a tévémre csak úgy tudom kilőni a filmeket, ha elindítom a mobil appot az iPhone-omon, és AirPlay tükrözéssel megosztom a képernyőt.

Ez egészen addig jó móka, amíg az iOS alkalmazás ki nem találja, hogy nem tud egy tartalmat lejátszani. Konkrétan a Terápia sorozat első évadját. Ekkor már csak böngészőből lehet lejátszani, a laptopon, ami viszont valamiért nem tudja jól használni az AirPlay megosztást: szaggat a tévére kiküldött kép (megoldást már kerestem, eddig nem sikerült kiküszöbölnöm a hibát). Természetesen ez az Apple sara, nem az HBO-t hibáztatom a döcögő AirPlay-ért. De a helyzet mégis az, hogy az ilyen tartalmat laptopon kell néznem.

Az HBO szellemcég létének következő bizonyítékát akkor kaptam, amikor elérést kerestem a supporthoz. Nem volt. Sem email, sem telefonos elérést nem találtam az HBO GO appban, a weboldalon vagy a App Store-ban. Nagyon úgy tűnt, hogy az HBO nem szeretne kapcsolatba lépni az HBO GO előfizetőkkel.

Az egyetlen, ahol végül elértem őket, az HBO Facebookos oldala volt. Itt tudtam üzenetet küldeni. Mondjuk választ nem kaptam azóta sem.

A kérdés feltétele után - miszerint miért nem tudok az appban lejátszani bizonyos tartalmakat - pontosan két héttel hívott fel a Telenor, hogy úgy értesültek, nem tudom nézni az HBO GO-t. Apple TV előfizetőként ugyanis a Telenor MyTV-n keresztül fizettem elő a szolgáltatásra. A supportos nem értette, mi a probléma, így elmagyaráztam neki újra. Ő kipróbálta egy iPhone-nal, majd egy androidos készülékkel. Majd egy laptoppal is. Majd frissítette a programokat. Mindezt úgy, hogy közben a vonalban vártam.

Elismerte, hogy a szóban forgó tartalmakat nem lehet iOS appban lejátszani, máshol azonban igen. Ránéznek majd a technikusok. Letettük.

Még egy hét telt el, amikor kaptam egy levelet, hogy a probléma nagyon bonyolult, és még időt kérnek. Itt tartunk most.

Közben frissült az HBO GO webes felülete. Netfixelődött az elrendezés. Jobb lett, kétségtelen, bár még így is voltak benne kevésbé logikus dolgok, de ezekre most nem térnék ki. A frissülés eredménye az, hogy most már a MacBook Air-emen sem játszotta le a böngésző a kérdéses tartalmakat. Mivel Safarit használok, kipróbáltam egy másik böngészőt, a Firefoxot a gépen. Ezen már lejátszotta. Úgy tűnik tehát, hogy a Terápia első évada csak iOS eszközökön és Safari böngészőben nem lejátszható, mindenhol máshol megy.

Én nagyon szeretném, ha az Apple beszállna a filmes stream piacra, és megmutatná, hogyan kell ezt jól csinálni. Mert míg a Spotify mellett egy Apple Music sokkal kisebb területen mozgott, itt bőven el lehetne érni a felhasználókat, akik nem biztos, hogy saját gyártású sorozatokat szeretnének nézni, hanem mondjuk feliratokkal rendesen ellátott filmeket. Sokat. Úgy, hogy van support, akiket elérsz.