Nem tudom, mi volt tegnap, de rögtön két oldal is elkezdett foglalkozni a két éve érintetlen iPod termékvonallal. Kevés ennyire elfelejtett terméke van a cégnek, de senkinek eszébe sem jut, hogy megszüntetnék az iPodokat. Egyrészt annak idején ezeknek köszönhette az ismertségét, és nem kevés nyereségét is (az iPhone-árréshez képest persze ez eltörpül ma már), így az iPod műemlék jellegű lett. Akkor is ápolják, ha senki hozzá sem ér.

Hogy néz ki most a termékvonal?

screen_shot_2017-07-18_at_10_13_14_copy.png

A 19.990 forintos árú iPod shuffle a belépő szint, ez a legolcsóbb, gombbal is rendelkező önálló Apple-termék. A nagyon fiatal generációt beszívhatná az Apple-ökoszisztémába a cucc, de már rég nem szívja. Ugyanis őskövületnek számít.

Miért? Egyrészt azért, mert USB kábellel kell rácsatlakoztatni az iTunes-hoz, hogy számokat másoljunk rá. Nincs Apple Music támogatás, vagyis egyetlen Apple Music dalt sem tehetünk rá, csak a régi módon letöltött vagy megvásárolt számokat.

screen_shot_2017-07-18_at_10_13_41_copy.png

Az iPod nano már kijelzővel is rendelkezik, pici és 64.990 forintba kerül. 

screen_shot_2017-07-18_at_10_13_52_copy.png

Az iPod touch pedig, ami egykor a telefonálás nélküli iPhone hírében állt - csak vékonyabb kiszerelésben -, ma már az A8-as processzorával elég lassúcskának számít. Még nem gáz, mert az iPhone 6-osok is elketyegnek szépen, de azért már ez nem az a termék, aminek kitalálták annak idején. 79.990 forintról indul.

Mit lehetne tenni?

Az iPod nano teljesen felesleges, majdnem annyiba kerül, mint az iPod touch, de jóval szerényebb képességekkel bír, ugyanakkora tárhellyel (16 gigás az induló modell mindegyik esetében). Az iPod touch, rendes iOS-szel sokkal életképesebb, amennyiben frissítik a hardvert.

Hanem a shuffle!

Az iPod shuffle egyáltalán nem halott vonal, azonban jelentős fejlesztésre szorul, ahogy a Macworld jól rávilágított. Fontos, hogy ne kelljen kábelekkel csatlakoztatni. Sem az adatokra, sem (urambocsá) a töltésre. A készülékre kizárólag Apple Music playlisteket lehetne szinkronizálni Bluetooth segítségével. Egy zárt kis doboz, fájlszinten nem lehetne hozzáférni az adatokhoz, viszont akár minden nap, önállóan újabb playlistet töltene le magától, ahogy a deep learning technológiával egyre pontosabban meghatározza az Apple Music a zenei ízlésünket.

Mennyire vaddisznó kis cucc lenne, nem? Minden nap egy meglepetés, reggel elindítod az AirPodjaidra, és elindulsz a munkába, lesz ami lesz.

Az iPodok és az AirPodok kaphatóak az iCentre-nél. Az iCentre az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.