Már működik a program néhány egyesült államokbeli kórházban: nemcsak az orvosok, de a páciensek is kapnak egy-egy iPadet az ott-tartózkodásuk alatt, amin hozzáférnek a saját kartonukhoz, egészségügyi adatokhoz, oktató anyagokhoz, videókhoz. A Techcrunch pedig körbekérdezett az egyik ilyen intézményben, hogy megtudja, mennyire használható ez a rendszer így.

screen_shot_2017-07-17_at_9_39_39_copy.png

A betegek nemcsak a teszteredményiket látják, de az orvosok feljegyzéseit is. A nővérek örömmel fogadták a digitalizált pácienseket, hiszen így nem kell duplikálva írni a kartonokat, és a betegek felkészítését, információ-ellátását is könnyebb menedzselni így. A leghasznosabb talán a BabyTime-nak becézett lehetőség, amivel a betegen született babákat nézhetik kamerán a szüleik, így a szülés utáni néhány nap, amíg a csecsemőt elzárva tartják, elviselhetőbb.

Ahogy ezeket olvastam, minden félmondatnál bevillant a magyarországi kórházak képe, és annak az abszurditása, hogy itthon is működjön egy ilyen rendszer. Nálunk az egészségügyi ellátások informatikai szintje a középkori és az internet-előtti kor között mozog, attól függően, mennyire menő helyre megyünk.

A csúcs ez: egy EKG-eltérés miatt (amit egyébként ez a kütyü mutatott ki) kaptunk egy otthoni kis EKG gépet. Hordozható, kis dobozban, leírással, minden szuper. Mérni kell vele rendszeresen, és az adatokat elküldeni egy központba, ahol kardiológusok real-time kiértékelik.

Ez eddig elég menő, nem? Tébére, fizetni nem kell semmit.

Azt viszont az életben nem találjátok ki, milyen formában kell az adatokat továbbítani. Kérlek szépen, fel kell hívni egy számot, ahol felveszik, megmondani, hogy szeretnénk adatot továbbítani. Ekkor a telefonunk mikrofonját a géphez kell tolni, ami a gombnyomásra elkezd berregni, a másik oldalon meg egy mikrofonnal leszedik a jelet. 

A betárcsázós modemet akkor kezdték fejleszteni, amikor rájöttek, hogy ez így kényelmetlen.

Persze nem ez teszi rosszá az ellátást. Hiszen itt törődtek velünk, adtak egy otthoni gépet, sokan dolgoznak, hogy kiderítsék a problémát. A valódi gondok ennél sokkal mélyebbek. Csak szerettem volna jelezni, hogy a magyar biztosított csúcsellátás hol helyezkedik el, informatikai értelemben, az iPadhez képest.