Alig két hónapra vagyunk az új iPhone-ok bejelentésétől és bár a nyár alapvetően eléggé uborkaszezon a pletykákat illetően is, azért továbbra sem maradunk szivárogtatások nélkül. Ez a hét alapvetően a telefon körüli problémákról szólt, úgyhogy ideje volt már némi jóhírnek is.

Az Apple még a júniusi WWDC-n mutatta be legújabb fejlesztői csomagját, az ARKit-et, amellyel megnyílt az út a kiterjesztett valóság előtt immáron iOS alatt is. A programozók annyira odáig voltak érte, hogy már az első héten mindenféle mókás dolgokat posztoltak szerte az interneten.

iphone8camera.jpgEgy friss renderkép az iPhone 8 új lézeres kamerájáról (forrás: OnLeaks)

Nyilvánvaló, hogy az új iPhone fejlesztése során a kiterjesztett valóság is kulcsfontosságú témakör kell, hogy legyen, hiszen bár az élő demó elég meggyőző volt, azért tudjuk, hogy mindig van hova fejlődni. Ennek megfelelően az új telefon hátlapi kamerája egy ún. 3D-s lézert kaphat, mellyel az autofókusz gyorsaságát szeretnék növelni, illetve - és AR szempontból ez talán még érdekesebb - jelentősen javítanák a kamera mélység érzékelését, azaz, hogy milyen messze vannak a tárgyak úgy egymástól, mint a telefontól.

A nagy tételben állítólag alig két dollárba kerülő kiegészítő képes a lézer teljes útját megmérni a tárgyakról való visszaverődés segítségével, így a mostaninál pontosabb adatot szolgáltathat a készüléknek, amely elsősorban a kiterjesztett valóság környezetében jöhet jól.

Az előlapi kamera is kisebb fejlődésen megy majd keresztül, hogy alkalmassá váljon az arcfelismerésre, melyet az Apple új biztonsági lehetőségként készül integrálni a rendszerbe. Korábban szárnyra kaptak pletykák, miszerint a Touch ID-t szeretné ezzel nyugdíjazni a cég és a héten napvilágot látott problémák miatt ez a dolog újra előtérbe került, elemzők szerint kizárt, hogy ez megtörténjen. Két hónap múlva kiderül, melyik tábornak volt igaza.