A Gartner legújabb jelentése alapján minimális, 0.4 százalékos csökkenéssel zárta az Apple az elmúlt negyedévet - legalábbis, ha az egy évvel korábbival hasonlítjuk össze. Ami érdekes, hogy ennek ellenére egy helyet javítva (és így az Asus-t lenyomva) immáron a világ negyedik PC gyártójának mondhatják magukat, ugyanis a közvetlen konkurensek rendre rosszabb eredményt produkáltak ugyanebben az időszakban.

A 4,24 millió leszállított Mac nem számít kiemelkedőnek, vélhetően sokan kivártak a nemrég frissített változatokra. A HP és a Dell elég szépen nőtt, ugyanakkor a Lenovo közel 9 százalékos csökkenése elég volt ahhoz, hogy elveszítse az első helyet ebben az összehasonlításban. Mentségükre legyen mondva, hogy nem ők produkálták a legrosszabb eredményt az élmezőnyben, az Asus és az Acer még csapnivalóbb időszakon van túl.

gartner2017q2.jpg

Az összesített eladások is több, mint 4 százalékkal csökkentek, de ami ennél is érdekesebb, azok az amerikai adatok. Abból ugyanis kiderül, hogy az Apple saját hazájában közel 10 százalékkal tudott kevesebb gépet értékesíteni, mint tavaly ilyenkor, igaz, a Lenovo 16, illetve az Asus 41 százalékos mélyrepüléséhez képest ez a visszaesés szinte túró.

Az IDC is közzé tette saját jelentését a témában, melyből az derül ki, hogy szerintük az Apple eladásai minimálisan ugyan, de jobban alakultak az egy évvel korábbinál, mellyel világszinten ugyanúgy a negyedik helyre kapaszkodtak fel.