Ahogy közeledik az új iPhone bemutatásának napja, úgy kezdenek szárnyra kapni egyre hitelesebbnek tűnő pletykák is. A legújabb beszámoló szerint igencsak nagy gondban vannak a srácok odaát, ám a helyzet érdekessége, hogy ezúttal nem magával a hardverrel, hanem a szoftverrel van elsősorban baj.

A Fast Company szerint kisebb pánik hangulat kezd kialakulni a szoftveres csapat háza táján, ugyanis ha a problémákra nem tudnak időben megoldást találni, könnyen elképzelhető, hogy az új iPhone úgy fog elrajtolni, hogy pár fontos újdonsága még nem is fog működni.

A hírek szerint az egyik fejtörést az új vezeték nélküli töltés jelenti, amelyről már korábban is hallani lehetett, hogy majd csak az iOS 11.1-es frissítésben engedélyezik. Az indukciós elven működő megoldással már több ízben találkozhattunk más gyártóknál (például a Samsung már a tavalyi S7-nél is ezt használta), úgy látszik, az Apple-nek egyelőre meggyűlik a baja a technológiával.

iphone-8-renders-ios-11-800x527.jpgAz egyik render kép a sok közül (forrás: iDropNews)

A vezeték nélküli töltés ugyanakkor a kisebbik probléma. A nagyobbik gond a 3D-s előlapi kamerával van, pontosabban annak szoftverével. Állítólag a megbízhatósággal akadtak gondok, ami figyelembe véve, hogy egy arcfelismerő szoftverről van szó, amely az egyik legfontosabb biztonsági újítása lehet az új készüléknek igencsak aggasztó. A szenzort valószínűleg ígyis-úgyis belerakják majd a telefonba, legfeljebb - a vezeték nélküli töltéshez hasonlóan - majd egy későbbi szoftver frissítéssel keltik életre.

Persze, továbbra is ott van a Touch ID - gondolhatnánk - amely valóban igaz, ám azzal is úgy néz ki, akad némi probléma. Egyre több forrás tudni véli ugyanis, hogy az Apple mindenképpen igyekszik a kijelző alá tenni az ujjlenyomat-olvasót, viszont nem állnak túl jól ezzel a projekttel sem - igaz, azt nem tudni, hogy szoftveres vagy hardveres problémáról van szó. A Touch ID körüli mizéria azért is lehet fájó pont a cégnek, mert míg a többi probléma szoftveresen orvosolható, addig ennek dizájnbeli vonatkozása is van. Ha egyszer eldöntötték, hogy a kijelző alá kerül, akkor nincs visszaút.

Akárhogy is legyen, már csak két hónap van hátra az új telefonok bemutatásáig és egyre valószínűbb, hogy az iPhone 8-ként emlegetett, nagyobb tudással és új dizájnnal rendelkező modell hivatalos startja tényleg csúszni fog - függetlenül attól, hogy az őszi eseményen lerántják-e róla a leplet vagy sem.