Hosszú éveken keresztül megkérdőjelezhetetlennek és utolérhetetlennek tűnt az Apple fölénye az ilyen tartalmak terén, most azonban az egyre erősödő konkurencia csaknem megfelezte a cég piaci részesedését. A Wall Street Journal hollywood-i forrásokra hivatkozva írja, hogy a videótartalmakat eladó és kölcsönző szolgáltatások piacán az iTunes 2012-es 50 százalékos részesedése mára nagyjából 20 és 35 százalék közötti zsugorodott össze. Az ok azonban nem színvonal-csökkenésben keresendő...

...hanem abban, hogy az Amazon és a Comcast hasonló szolgáltatásai ott lihegnek a nyomában, kifejezetten agresszív piaci lépésekkel növelve szép stabilan részesedéseiket. Az Amazon 20 százalékkal tudott feljebb kapaszkodni, ami elsősorban előfizetés alapú Amazon Prime szolgáltatásának köszönhető. A Comcast picivel szerényebben, 15 százalékkal tudott növekedni mióta megkezdte a mozifilmek és tévésorozatok digitális értékesítését előfizetőinek 2013-ban, több évtizednyi hagyományos videókölcsönzés után - írja a WSJ cikke.

Érdekes azonban, hogy a térvesztés nem minden műfajban érvényesül. A független filmeknek még mindig az iTunes a legnagyobb terjesztője, ami arra vezethető vissza, hogy ebben a műfajban a hagyományos stúdiókon keresztül zajló értékesítést kikerülve, közvetlenül a készítőkkel írnak alá exkluzív disztribúciós szerződéseket. Az Apple hivatalosan nem vitatta a WSJ számait, de a cikkre reagálva közölték, hogy az iTunes eladási és bérleti számai az elmúlt évben nőttek, évtizedes csúcsot döntve.

Bár ez első blikkre ellentmondásosnak tűnik a helyzet valójában inkább az, hogy a teljes piac nő, méghozzá nem is kis ütemben, csak ennek a hasznát inkább az újabb játékosok fölözik le. A PricewaterhouseCooper becslései alapján csak 2016-ban 12 százalékkal hízott az amerikai piac és a növekedés globális szinten halmozottan jelentkezik.

Ami tisztán látszik és látszott eddig is: az on-demand jellegű tartalomértékesítés időszaka a végéhez közeledik, mindent letarol a Netflix, az Amazon Prime és a többi előfizetős szolgáltatás armadája. Ezt Cupertinoban is tudják: rég volt ennyire csúcsra pörgetve a pletykagépezet, már ami az Apple évek óta emlegetett állítólagos videó-streaming szolgáltatását illeti.