Csütörtökön volt 10 éve, hogy elindult az első iPhone értékesítése és egyúttal kezdetét vette egy történelmi korszak is. Évekig sorban álltak érte az emberek a világ különböző pontjain, voltak, akik akár kétszeres árat is kifizettek érte ezeknek az embereknek, csakhogy elsők között megkaphassák. Bár ezek a fura dolgok mára szinte teljesen eltűntek, ettől függetlenül az iPhone, mint brand a világ egyik, ha nem legerősebbje lett.

De vajon milyen lehet az élet egy akkori iPhone-nal 2017-ben? Erre a kérdésre kereste a választ Joanna Stern, a Wall Street Journal egyik újságírója, aki úgy döntött, hogy egy hétre megszabadul saját telefonjától (amely egyébként egy iPhone 7) és kizárólag egy első generációs iPhone-nal fogja élni a mindennapjait. Bár a kísérlete alig fél nap alatt elbukott, rengeteg információt osztott meg az olvasókkal, melyek rámutatnak arra, valójában milyen hatalmas változáson ment keresztül a mobilpiac az elmúlt egy évtized során.

iphone_2.jpg

A két legnagyobb gondot az adatkommunikáció és az akksi jelentette. Míg az utóbbi alig tíz órát bírt ki egy feltöltéssel (bár nem tudni, milyen kondícióban volt, hiszen egy tíz éves mobilról beszélünk), az előbbi már 2007-ben is okozott némi fejtörést. Az első generációs iPhone ugyanis kizárólag 2G hálózatokon működött, ami egyaránt hatással volt a hanghívások minőségére és a mobil internet sebességére is. Joanna például arra panaszkodott, hogy amikor anyukájával beszélt, olyan érzése volt, mintha az egy repülőgép mosdójában lett volna valahol a magasban.

Ennél sokkal nagyobb gáz volt a mobil internet sebessége. A probléma ott kezdődött, hogy az AT&T már hónapokkal ezelőtt lelőtte 2G-s hálózatát, így Joanna kerített egy T-Mobile-os SIM kártyát, hogy egyáltalán használni tudja a telefont. Míg 2007-ben egész elfogadható sebességgel lehetett netezni az akkori oldalakat böngészve, mára akkorára híztak a weboldalak, hogy egy ilyen régi vason percekig tart behozni bármit.

iphone2g.jpg

Akik nincsenek képben a mobilkommunikációs technológiákkal, azok kedvéért megemlítjük, hogy az első iPhone által támogatott mobilinternet hálózat (EDGE) elméleti maximális letöltési sebessége 384 kbit/másodperc, melynek pontosan a négyszázszorosa(!) a mai 4G-n használt LTE. Joanna elmondása szerint a hálózat ma már annyira alkalmatlan bármire is hanghíváson kívül, hogy másfél percig tartott egy mezei Twitter fal frissítése is. Nagyon hiányolta továbbá az alkalmazásokat, pedig ő már abban a szerencsés helyzetben volt, hogy rögtön a 3.1.3-as iOS-szel rendelkező változatot próbálhatta - eleinte ugyanis egyáltalán nem lehetett (hivatalosan) alkalmazásokat telepíteni a telefonra egészen az iPhone OS 2 érkezéséig, mellyel megjelent az App Store.

Szóval hiába van ugyan App Store a telefonon, ma már gyakorlatilag egyetlen alkalmazás sem indul el iOS 3-on. Joanna-nak így nem volt más választása, minthogy saját megvásárolt zenéit hallgassa az itt még iPod névre hallgató Music alkalmazásban - hiszen semmilyen streaming szolgáltatás (Apple Music, Spotify, Pandora, stb.) nem működik ma már ezen a telón.

A hangminőséggel elégedett volt és természetesen trollkodott egy óriásit, hogy varázslatos módon az első iPhone-on még van jack csatlakozó, egészen addig, amíg rájött, hogy mivel az túl mélyre került, kizárólag az akkori gyári fülessel tudja használni a telefont - hacsak nem vesz egy hosszabbítót vagy átalakítót. A kijelző szintén csapnivaló volt, az első három generációnál ugyanis az Apple még gyenge látószöggel és korlátozott színmegjelenítéssel rendelkező TN paneleket használt, melyekkel távolról sem az volt a probléma, hogy csupán 320x480 pixelt jelenítettek meg 3.5"-on.

A csupán 2 megapixeles kamerát viszont egész jónak tartja még ma is, igaz, hogy ahhoz, hogy értékelhető fotót lőhessünk vele, remek fényviszonyok és a mozgó tárgyak teljes hiánya szükséges. Félhomályban már nagyon lelassul az optika, így teljesen felesleges erőltetni a dolgot, nem beszélve arról, hogy az Apple a vakut is lehagyta a teló hátuljáról. Persze, ez a probléma csak addig foglalkoztatta, amíg rá nem ébredt, hogy előlapi kamera szintén nincs, így gyakorlatilag esélytelen szelfit készítenie, valamint hogy az eszközzel videó sem készíthető - egyáltalán. A dizájnért viszont a mai napig odavan, szerinte ugyanis az első iPhone tíz év elteltével is cuki.

Dacára annak, hogy gyorsabb volt elfogyasztani egy pizzát, mint rávenni a Google Maps-et a telefonon, hogy mutassa meg a közelben található pizzázókat Joanna egy technológiai csodának nevezte az eszközt, amely ugyanakkor ma már csak egy borzasztó kacat. A tesztet és azt, hogy kicsit visszarepülhetett 2007-be ugyanakkor nagyon hasznosnak találta, hiszen ráébredt arra, mennyire készpénznek veszünk olyan technológiákat és megoldásokat (pl. Siri, prediktív szövegbevitel, stb.), melyek nagy része tíz évvel ezelőtt még a tervezőasztalon sem létezett.