Jövőre véget érhet egy korszak, melyre igazából már régen sor kellett volna, hogy kerüljön. Az Apple fejlesztőknek kiküldött értesítése alapján ugyanis az iOS 11-gyel végleg megszűnik a 32 bites alkalmazások támogatása, illetve a macOS-nél is hasonló változásra lehet számítani a jövőben.

ios11.png

Az iPhone-okban viszonylag régóta dolgozik már 64 bites processzor, így a lépés érthető, hogy az "elavultabb" 32 bites kódokat használó appoktól igyekszik szabadulni a vállalat. Felhívták a fejlesztők figyelmét arra, hogy bár régebbi rendszereken a 32 bites alkalmazások továbbra is használhatók maradnak, az iOS 11 már kizárólag 64 bites appokat fog csak futtatni. Amennyiben olyan alkalmazást próbálunk majd elindítani, amely nem rendelkezik a szükséges támogatással, az alábbi üzenet fogad majd minket:

32bitappsios11.jpg

A lépés régóta a levegőben lógott, így mondhatni senkit nem ért váratlanul. Hasonló a helyzet az asztali gépeken és notebookokon futó macOS High Sierra-val is, amely az utolsó olyan operációs rendszer lesz, mely támogatja a 32 bites alkalmazások futtatását. Ennek értelmében 2018. január 1-től kizárólag olyan alkalmazások kerülhetnek be a Mac App Store-ba, melyek 64 bites támogatással rendelkeznek. A már jóváhagyott appok fejlesztőinek pedig további fél év áll majd a rendelkezésükre, hogy kiadjanak egy frissítést, mellyel a szükséges támogatást pótolják. Bár az egyéb helyekről beszerzett alkalmazásokra ez a szabály nem vonatkozik, az Apple azt tanácsolja minden fejlesztőnek, hogy használják ki a 64 bites utasításkészletben rejlő lehetőségeket.