Aki annak idején követte a Samsung-Apple pert, talán emlékszik Lucy Koh bírónő nevére. Ma pont ő hagyta jóvá az FTC, azaz Szövetségi Kereskedelmi Bizottság a chipgyártó ellen indított perének folytatását, amely így továbbhaladhat a bírósági szakaszban. Lesöpörték tehát a Qualcomm javaslatát a per lezárására - írja a Reuters.

Az Apple-höz hasonlóan az FTC is versenyellenes gyakorlattal vádolja a nagy céget, amely beadványában elismerte a Bizottság által felvázolt gyakorlatok alkalmazását, azonban tagadta, hogy ezek méltánytalanok lennének a többi féllel szemben. Koh bírónő reakciójában határozottan elutasította ezt az álláspontot.

Vajon melyik nem méltánytalan szerintük: amikor a chipjeiket felvásárló ügyfeleiktől követelnek aránytalanul magas szabadalmi licenszdíjakat vagy amikor nem licenszelik találmányaikat közvetlen riválisaiknak? Az Intel és a Samsung egyébként korábban ún. amicus curiae levélben tiltakozott a per esetleges lezárása ellen.

Az Apple különpere - ami még vár a bírósági szakaszba lépésre - azért indult, mert a Qualcomm majdnem 1 milliárd dollárnyi visszatérítést tart vissza, amiért az Apple kooperált a cég ellen indult dél-koreai trösztellenes vizsgálat során. Persze a shownak mennie kell, várhatóan az idén érkező iPhone 8-ba is Intel illetve Qualcomm modemek kerülhetnek majd.