Vége a találgatásoknak! Tim Cook a napokban nyilatkozott a Bloomberg televíziónak, melyben most először hivatalosan beszélt arról, hogy az Apple valóban dolgozik egy autonóm (önvezető) autózással kapcsolatos projekten. Az interjúból ugyanakkor nem volt egyértelmű, hogy ez kizárólag szoftver oldali dolog vagy pedig magát az autót is ők építenék meg hozzá a jövőben.

"Az autonóm rendszerekre fókuszálunk, úgy gondoljuk, hogy ez egy nagyon fontos technológia. A mesterséges intelligenciával foglalkozó projektek legfontosabbika, mely egyben talán a legnagyobb kihívás is egyben a számunkra."

Az Apple a pletykák szerint 2014-ben ezer főt különített el az autós projektre, mely aztán később mégis parkolópályára került. Az alkalmazottak egy részét elbocsátották, majd a vélhetően tavalyi újrakezdésnél a fókuszt egyértelműen az önvezető technológiára helyezték át.

applelexus1-800x449.jpg

A pletykák már korábban megkezdődtek az Apple nagyszabású tervével kapcsolatban, hiszen április végén lencsevégre kaptak egy Lexus RX450h-t tele mindenféle kamerákkal és szenzorokkal. Arra nemrég derült fény, hogy szintén ebben a hónapban kapta meg a cég a jogot a Kaliforniai Gépjármű Szövetségtől (DMV) arra, hogy hivatalosan is teszteket folytathat az államban található közutakon.

Ha minden igaz, a jövőbeli autó operációs rendszerén nagyjából két tucat ember dolgozhat Kanadában, akiknek a Blackberry QNX-hez már volt közük korábban. Az autóban lévő egyéb szoftvereken (head-up display, önvezető funkciók, stb.) pedig szintén egy külön csapat dolgozik, azt viszont nem tudni, mindez hány főt számlál és kikből áll.

applelexus2-800x450.jpg

Természetesen, mielőtt útjára engedték volna Cookot, feltették neki a kötelező kérdést: elképzelhető-e, hogy a jövőben az Apple saját autóval jelenjen meg a piacon? Cook erre annyit felelt:

"Meglátjuk, mindez hova vezet. Amit most csinálunk, azt nem feltétlenül érdemes kizárólag termék oldalról megközelíteni."