A múlt heti WWDC-n Craig Federighi hosszasan mesélt a következő macOS operációs rendszer, a High Sierra újdonságairól. Egyik kedvenc témája a Safari böngésző volt, melynek főbb újításai egyértelműen a biztonsági beállításokban keresendők. Az alkalmazás - melyet simán csak a világ leggyorsabb böngészőjének nevezett Federighi - fejlesztői szerinte méltatlanul szorulnak a háttérbe, pedig fantasztikus munkát végeztek az elmúlt években. Ennek hangot is adott a konferencia második napján tartott kerekasztal beszélgetésben, mikor John Gruber a szoftverről kérdezte.

intelligent-tracking-prevention-800x293.jpg

A High Sierra fejlesztői béta változatában már sok mindent láthatunk a végleges funkciókból, melyek mindenképpen pozitívan befolyásolják majd a mindennapi böngészésünket. Kezdjük rögtön a Craig által is említett Intelligent Tracking Prevention névre hallgató funkcióval.

Az Apple szerint a legnépszerűbb weboldalak közel 100, más weboldalak által használt "sütikhez" (adott weboldalakhoz tartozó böngészési adatokat tartalmazó fájlokhoz) férnek hozzá, így módosítva (vagy "testre szabva") a böngészési élményünket. Biztos, előfordult már Veletek is, hogy elkezdtetek mondjuk nyári gumikra keresni a Google segítségével, majd mikor legközelebb beléptetek a Facebookra, hegyekben álltak mindenütt a nyári gumik vásárlására buzdító hirdetések.

Nos, az Apple-nél pontosan az ehhez hasonló dolgokat szeretnék megakadályozni, erre született ez az új funkció, mely teljesen integrált része lesz a Safarinak. A megoldást a gyakorlatban egy helyi - tehát a saját gépünkön futó - gépi tanulási algoritmus jelenti, amely elkülöníti majd a különböző weboldalakhoz tartozó sütiket és megakadályozza, hogy egymáshoz látszólag nem kapcsolódó oldalak egymás (felhasználói szempontból) privát adatait használják majd.

autoplay-800x614.jpg

A másik, valószínűleg sokak által üdvözlendő újdonság a médiafájlok automatikus lejátszásának megtiltása. Ha előfordult már Veletek, hogy egy oldalra látogatva egyszer csak hangosan elindult valami, amit hirtelen aztán elkezdtetek keresni, hogy ki tudjátok kapcsolni, akkor biztos, hogy ez a funkció (hivatalos nevén Auto-Play) Nektek is hasznos lesz. Figyelembe véve, hogy egy ilyen eset alapjaiban véve képes rombolni a felhasználói élményt, alapértelmezés szerint be lesz kapcsolva az új Safariban, viszont lehetőségünk lesz rá, hogy kivételt tegyünk egyes weboldalakkal - ahogy az a fenti fotón is látható.

safari-high-sierra-800x505.jpg

Mindezeken felül rengeteg egyéb beállítás vár majd ránk. Amikor ellátogatunk egy oldalra, egy egyszerű panelen megadhatjuk például, hogy szeretnénk-e, hogy az adott oldal lekérje és használja, helyileg merre vagyunk vagy hogy mekkorában szeretnénk látni annak tartalmát, de említhetnénk még a hirdetések automatikus blokkolást is. Szintén beállíthatjuk majd, hogy az adott weboldalt ún. Olvasói módban (Reader mode) szeretnénk-e használni - ebben az esetben nem csupán a hirdetésektől, de az automatikusan elinduló média fájloktól és egyéb zavaró tényezőktől is rögtön megszabadulhatunk.

A macOS High Sierra és vele együtt az új Safari végleges változata valamikor az ősz folyamán várható ingyenes frissítés keretében.