2012-es indulása óta az Apple Maps alkalmazása kapott bőven hideget és meleget. A navigációra is képes térkép alkalmazás indulásakor annyira pocsék és megbízhatatlan volt, hogy egyes iPhone tulajdonosokat olyan veszélyes utakra vitt, hogy a felhasználók nyilvános felháborodásukkal adtak hangot a problémának. Tim Cook akkor nyilvánosan kért bocsánatot, majd egy hónappal később Scott Forstallt - aki többek között az iOS 6 fejlesztéséért is felelős volt - kirúgták a cégtől.

macgpic-1496324722-722723641573859-jpt.jpg

A cég sokáig belülről próbált meg erőforrásokat allokálni az adatbázis csiszolásához kapcsolódó feladatokra. Az Apple Store-okban dolgozó eladók közül bárki jelentkezhetett a meghirdetett programra, melynek keretében nem csak részletes útmutatást, de egy fajta képzést is kaptak az elinduláshoz. Nem tudni ugyanakkor, hogy miért, de ez a lehetőség már nem él, igaz, az oldalra a mai napig be lehet lépni, de regisztrációra már nincs lehetőség és egy darab feladatot sem találunk a projektek között.

Ez nem véletlen, ugyanis a francia iGeneration arról számolt be a napokban, hogy a kaliforniai vállalat tavaly óta szabadúszókat kezdett el alkalmazni a feladatra. A megbízott külsős cégek feladata, hogy felkutassák a potenciális jelölteket és betanítsák őket, hogy elsajátíthassák az Apple által fejlesztett platform használatát. A feladatokat - melyek elvégzése átlagosan két percet vesz igénybe - a Tryrating.com oldalon való belépés után látják a delikvensek és minden egyes elvégzett munka után 54 cent (150 forint) üti a markukat.

tryrating.jpg

Hetente legfeljebb 20 órányi munkát engedélyez a vállalat és maximum 600 feladatot végezhetünk el ez idő alatt. Arról nincs információnk, hogy itthon kapott-e már valaki ilyen felkérést, viszont a francia lapnak névtelenül nyilatkozó informátor elmondása alapján a program augusztusi indulása óta már csaknem 9000 feladatot teljesített, végig betartva az állítólag 200 oldal körüli, az Apple által írt útmutatással és a munkák elvégzését részletező dokumentumának előírásait.

guideline.jpg

A feladatok alapvetően hasonló sémára épülnek. A felhasználó kap egy térképen megjelölt területet, illetve egy tipikus, ezen a környéken jellemző keresési kérést (pl. "McDonald's" a Blaha Lujza téren).

Az illetőnek két dolgot kell ellenőriznie:

  • releváns-e a megadott keresés az adott területen, illetve
  • helytállók-e a szoftver által a kérdésre válaszként adott válaszok?

Azt nem tudni, hogy mi alapján kerülnek kiválasztásra azok a feladatok (esetünkben keresések), melyeket a szabadúszók a Tryrating-en keresztül megkapnak. Van olyan feladat, amely fél perc alatt teljesíthető (pl., ha valaki egy országra keres, a releváns találatok nagyon hamar kiszűrhetők, a többit pedig azonnal jelenteni lehet), de előfordul olyan is, amikor közel negyedóra szükséges egy-egy munka kipipálásához.

help.jpg

A már említett dokumentum részletesen kitér arra, hogy egy-egy feladat értékelése hogy néz ki és a programban résztvevők mi alapján tudják megállapítani, melyik opciót válasszák munkájuk végeztével. Nem mindegy például, hogy valaki Budapestre Magyarországon vagy Amerikában keres rá, ugyanis mindkét országban létezik ilyen nevű város, viszont a találati listában elfoglalt helyük nagyon nem mindegy. Ilyen és ehhez hasonló kihívások miatt dönthetett úgy az Apple, hogy mesterséges intelligencia helyett inkább hús-vér emberekre bízza a feladatot.

relevance.jpg

Kérdés persze, hogy ez a módszer mennyire fenntartható, illetve, hogy az adatok pontosságának javítása mellett milyen olyan célt szolgál, mely a későbbiek során akár emberi közreműködés nélkül is garantálni tudja a Maps alkalmazás megbízhatóságát. A Google Maps továbbra is elsöprő népszerűségnek örvend az iPhone-t használók körében, ráadásul ott van a szintén a Google által fejlesztett Waze nevű közösségi alkalmazás, mellyel még pontosabb képet kaphatnak a felhasználók utazásaik során.

relevance2.jpg

A tömegközlekedés továbbra is nagyon korlátozott számú nagyvárosban érhető el csupán, míg az említett Google Maps lényegesen jobban teljesít ezen a téren. Az biztos, hogy az Apple vagy mindent belead a Maps versenyképessé tételébe vagy pedig kénytelen lesz kukázni azt, hiszen nem sok értelme van pénzt ölni olyas valamibe, amit aránylag kevés ember használ és ők sem teljes megelégedéssel.