Úgy tűnik dedikált processzort kaphatnak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos taszkok a jövő Apple termékeiben - írja a Bloomberg. A lap szerint egy a tűzhöz közelálló forrása elmondása alapján a chip belső kódneve "Apple Neurális Motor".

Ez az új komponens a CPU-val és a grafikai chippel párhuzamosan működne kibővítve az AI-s képességek tárházát, egyúttal tehermentesítve a főprocesszort az igencsak számításiteljesítmény- és akkuigényes, mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatok átvállalásával. A gazdasági szaklap arról is ír, hogy a kiterjesztett valóság és az önvezető autók terén is új távlatokat nyithat az újítás.

A chip venné át az arc- és beszédfelismerést és hajtaná a prediktív szövegbevitelt is az iOS eszközökön, de szó esett arról, hogy a chiphez hozzáférést kaphatnak majd a third-party fejlesztők is, hogy saját alkalmazásaikban is felhasználják lehetőségeit.

Nem ez lenne az első koprocesszor, az Apple az iPhone-okon 2013 óta hasonló modulra szervezte ki a szenzorok adatainak gyűjtését és tárolását. A mozgáskövető koprocesszor lehetővé teszi, hogy iPhone-jaink és iPad-jeink folyamatosan követhessék a mozdulatokat és a többi szenzor adatait anélkül, hogy ezzel számottevő akksikapacitást használnának fel. 

A forrás azt is tudni véli, hogy készültek is már ezzel szerelt prototípusok, bár az egyelőre nem világos, hogy vajon a chip készen áll-e az iPhone 8-as debütre - valószínű, hogy erre még várnunk kell egy cseppet. A jövőben viszont talán az összes eszközben megtalálható lesz majd.