Amióta az Apple TV létezik, ugyanaz a kérdés merül fel újra és újra azokban, akiknek nincs ilyen eszköze. Én is nagyon sokszor hallom még ma is ezt a kérdést, és tök jogos, mert a változatos set-top-boxok világában, ahol már nem egyértelmű, a tévéjét mire használja az ember, nehéz megfogni a jelenséget. Az Apple TV-hez ráadásul más szolgáltatások érhetőek el az USA-ban, mint itthon. 

Az Apple TV nagyjából annyira nehezen megfogható funkciókkal bír, mint 2010-ben egy okostelefon. Hogy ki mire használja, csak a letöltött alkalmazásokon múlik. Persze egy Apple TV-nél sokkal korlátozottabb lehetőségeink vannak az okostelefonhoz képest.

Arra gondoltam, összeszedem a leggyakoribb kérdéseket, amiket Apple TV-vel kapcsolatban hallok, és amik az eszköz filozófiai létét boncolgatják a felbontás, gigahertz vagy gigbájtok helyett. Hol foglalja el a helyét az Apple TV az ismert világegyetemben?

Mire jó az Apple TV?

Alapvető funkciói könnyen beazonosíthatóak. Egyrészt az Apple TV egy újabb iOS eszköz (csak ezt a verzióját tvOS-nek hívják), amin megjelennek a fotóid, videóid és zenéid, Apple Music hozzáférésed, így ha a tévédre egy jó hangfalat kötsz, ez lehet a hifi-központod is. Másik fontos funkciója az iOS eszközök tükrözése (AirPlay). Ha a kezedben van az iPhone-od vagy iPaded, onnan egy mozdulattal kilökheted a tartalmat a nagyképernyőre, így bármit meg tudsz mutatni nagyban is. És persze ne feledkezzünk meg a legalapvetőbb funkcióról: videós online tartalomfogyasztás. Tévécsatornák, videós gyűjtőoldalak is elérhetőek app formájában a készülékre, ahogy például a Netflix vagy az HBO GO is (update: utóbbi app megjelenését egyelőre csak ígérik, de várható hamarosan), így rengeteg filmet tehetünk be pár suhintással (erről részletesen egy külön posztban). Lehet még a készülékkel játszani is. És az Apple TV ráadásul egy Home Kit központ, az okoskütyüinket rajta keresztül érjük el távolról.

apple-tv-siri-search-hero.jpg

Hogy értsem, hogy iOS eszköz? Akkor ez most olyan, mint egy iPad, csak a tévére jönnek az értesítések?

Az Apple TV a iOS-ben megszokott funkciókból csak keveset vesz át, épp azért, mert a tévézés a kikapcsolódásról és nem a munkáról, értesítések kezeléséről szól. Így aztán értesítéseket csak akkor látsz, ha épp AirPlay-jel tükrözöd az iPhone-odat, iPadedet a nagyobb képernyőre, egyébként se leveleket, se notificationöket, se üzeneteket nem látsz az Apple TV-n keresztül. Nem arra való.

És mi van a többi alkalmazással? Ki a fene akarja tévén elérni azt, amit okostelefonon és tableten is lehet?

Vannak olyan tartalmak, amik esetében jobb a tévé, mint a kézikütyü. Egyértelműen ilyenek a játékok és a filmek, videók, de a fotókat is jobb itt nézegetni, és bizonyos esetekben a zenék között böngészni is jobb az Apple TV egyébként nagyon ergonomikus távirányítójával. 

Szóval akkor lesz még egy távirányító a nappaliban?

Nem feltétlenül. Az Apple TV távirányítója, ha a tévéd támogatja a HDMI-CEC szabványt (manapság egy 60 ezer forintos tévé is tudhatja), képes a képernyő gomb megnyomásával bekapcsolni a tévét, ugyanezen gomb hosszan nyomva tartásával ki is kapcsolja azt. Az Apple TV-n lévő hangerőszabályzó gombbal pedig magának a tévének a hangerejét állíthatjuk, ha megtaníttatjuk vele, milyen jelet kell kiadnia az infrán (csak emiatt kapott ugyanis az Apple TV távirányító egy ilyen perifériát). Nem jellemző az Apple-re, hogy őskori szabványokat támogatnak, de szerencsére itt kivételt tettek, és nem mondták, hogy holnaptól minden tévé legyen BT-os.

appletvremoteinterface-800x516.jpg

Szóval akinek csak ezen alapvető funkciók miatt (on/off, hangerő) tartaná maga mellett a tévé távkapcsolóját: nem kell.

Nem akarok még egy távirányítót. iOS-ről nem lehet vezérelni?

De, a Remote appal.

Meg tudom vele nézni a régen letöltött, lekalózkodott filmjeimet, amik egy külső vinyón vannak?

Az Apple TV-t alapvetően nem erre tervezték, így gyári alapmegoldást nem tartalmaz arra vonatkozóan, hogy terabájtnyi saját .avi-kat jelenítsen meg a tévéden. Ennek ellenére a válasz az, hogy igen, meg tudod nézni.

Az egyik lehetőség, hogy a külső vinyódnak beállítasz egy Plex médiaszervert, de ehhez értelemszerűen kell egy másik számítógép, ami azért annyira nem barátságos - hacsak egyébként nincs médiaszervered. Ha beállítasz egy ilyet, a Plex nevű tvOS app felhőből bármikor eléri az ott tárolt tartalmakat, és olyan formában tárja eléd a saját könyvtárad tartalmát, mintha valami online üzletben járnál.

Egyszerűbb megoldás a VLC nevű app. A minden formátumot lejátszó lejátszó képes arra, hogy böngészőn keresztül fogadjon tartalmakat számítógépről, zárt wifi-hálózaton keresztül. Ez azt jelenti, hogy ha a lejátszandó film a laptopodon van (vagy külső vinyón, amit a laptopra kötöttél), akkor azt a böngésződben egy .local-os url beírása után átlőheted az Apple TV-re, pillanatok alatt átmásolhatod így a filmet az eszközre. Az Apple TV-k 32 vagy 64 gigabájtosak, szóval nem sok film fér el rajtuk, ráadásul a rendszer az így tárolt fájlokat bármikor törölheti, ha úgy látja, kell a hely másnak. De amíg megnézed, addig az eszközre kerül, utána meg kit érdekel, ha eltűnik.

Játékra alkalmas?

Amikor megjelent, Apple konzolként is próbáltuk értelmezni. Távirányítója alkalmas Wii-szerű játékok játszására, hiszen a kézmozdulatot is feldolgozza, fizikai gomb és érintés alapú trackpad is van rajta. Lehet úgy is használni, hogy az iPhone vagy az iPad lesz egy érintőkijelzős kontroller, a tartalom pedig a tévén jelenik meg. Ennek ellenére azt gondolom, forradalom nem történt ezen a téren az utóbbi egy évben.

A legszebb, az Apple TV-re kijött játékok olyanok, mint a Machinarium vagy a Leo's Fortune. Ezek elérhetőek iPadre, iPhone-ra is, de a nagyon szépen megrajzolt grafikáknak kifejezetten jót tesz a nagy kijelző. Jó kis időtöltés az autóversenyzés, a Real Racing vagy az Asphalt, a kormánymozgást jól megvalósították, de a gázadást-fékezést a legtöbben automatára állítják, mert azt kényelmetlen a gombokkal. Úgy meg nem egy komoly gamer kihívás.

Van Minecraft és Zelda is a tévére, valamint olyan, a tévére külön összeállított, nem egyszerűen csak portolt tartalmak, mint az egyébként szép Galaxy on Fire. A hihetetlenül ötletes játék kategóriában a Framed nyerne ezen az eszközön is.

Vannak iszonyú rossz kontroller-kihasználások, a biliárd esetében például ez a helyzet (Cueist). Elérhetőek olyan játékok is, mint a bowling (Strike) vagy a tenisz, amik nagyjából olyan élményt nyújtanak, mint a Wii megjelenésekor a hasonló game-ek.

Ha komolyan gondolod a játékokat, érdemes beszerezni egy MFi (Made For iPhone) kontrollert.

appletvremotegamecontroller.jpg

Weben böngészhetünk vele?

Az Apple nem támogatja, hogy webes tartalmakat fogyasszunk a készülékkel. Persze van megoldás, ingyenes fejlesztői accounttal és XCode-dal feltelepíthető egy nyílt forráskódú böngésző a GItHubról, de ez nem lesz a kedvencünk. Az Apple TV-re, ahogy az okostelefonokra is, külön tartalomelrendezés lenne szükséges. Hiszen gondoljuk csak meg: ez olyan, mint egy okostelefon elfektetve: a tartalmakat horizontálisan kellene széthúzni, kellően nagy betűtípust használva az olvasáshoz.

Ezt a feladatot, egy új webes tartalomoptimalizálást nem fog felvállalni a piac.

Hírolvasásra alkalmas?

Elvileg igen. A képernyő horizontális elosztása révén optimális lehet hírek közötti tallózásra (képernyő bal oldala), majd a hírek elolvasására (jobb oldal), és grafikonokat is szépen át lehet tekinteni az ilyen képaránynál.

Sajnos Magyarországon az Origón kívül nem nagyon van hírszolgáltató app, van azonban egy Newsreel nevű rss olvasó, amibe beköthetjük a magyar oldalak feedjét is. Ez azonban a tévén már prémium szolgáltatásnak bizonyul, így pár eurót fizetünk érte.

Van még Twitter és Reddit app is, szóval ha megelégszünk ezekkel, mint hírforrásokkal, akkor elégedettek lehetünk. 

Lehet videochatelni a tévén keresztül?

Csak AirPlay-jel, vagyis a telefonról, tabletről indított videochat lehetséges. A tévén persze általában nincs kamera, így ha a másik oldalon annyira nem élvezik a tokád látványát, érdemes lehet felszerelni egy erre a célra kialakított tévés tartókonzolt a telefonnak.

tellymount_tilt_1_white_background_1024x1024.png

Siri van?

Magyarországon nincs Siri az Apple TV-n, még úgy sem, hogy angolul beszélnél vele. Helyette sima keresés ugrik elő a Siri gomb megnyomásakor.

Home Kit hogyan működik? Ott látod a tévén az összes eszközt, és beállítgatod őket?

Nincs Home Kit app az Apple TV-n. Az Apple TV teljesen magától válik a Home Kit-es cuccok központi hubjává, egyszerűen feltérképezi a hálózatot, és ha ilyen eszközt talál, bevágja maga alá. Nem kapsz értesítést, látszólag semmi nem történik, mégis: ha egy Home Kit-es kamerád van, amit Apple TV nélkül csak egyazon hálózatról érsz el, amint bekapcsolod először az Apple set-top-boxát, onnantól bárhonnan eléred a kamerád képét.

Szóval az Apple TV:

NEM teljes értékű iOS eszköz, nincsenek értesítések vagy webböngészés. Nem is egy játékkonzol, de lehet vele játszani is.

DE sokkal több annál, mint aminek gondolják: elérhetetlen szolgáltatáscsomagok gyűjteménye helyett egy sok funkciót kínáló, ráadásul a szokásos Apple-termékekhez képest mindezért kevesebb pénzt kérő megoldás.

Az Apple TV megvásárolható itt (az iCentre az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere).

Egy következő posztban azt vizsgálom meg, kábeltévés előfizetés nélkül, csak Apple TV-vel milyen tartalmakat érünk el, és ez elég-e az igényeinknek?