A Bloomberg által megszellőztetett információk alapján az Apple várhatóan a két hét múlva, június 5-én megrendezésre kerülő WWDC-n fogja bejelenteni az új, frissített MacBook-okat. Bár a konferencia elsősorban fejlesztőknek szól, korábban már nem egyszer volt példa arra, hogy új, illetve frissített termékekről is itt rántották le a leplet.

A fókuszban állítólag a szeptemberben bemutatott MacBook Pro, illetve a sima MacBook lesz, melyet utoljára tavaly áprilisban frissített a cég. Nagy csinnadrattára nem kell számítani, a külső marad, egyedül a processzor terén várható némi ráncfelvarrás: az aktuális generációnál használt Skylake-et az eggyel frissebb Kaby Lake-re cserélheti a vállalat. Ez azt jelenti, hogy sebességben lényeges változást nem fogunk tapasztalni, viszont az energia fogyasztás némileg csökkenhet. Ha a gép többi alkatrészén nem változtatnak, akkor az átlagos üzemidő is valamelyest nőni fog.

macbookpro-800x463.jpg

Érdekes, hogy a beszámoló a MacBook Air-re is kitér, amely több, mint két éve nem frissült és korábbi pletykák szerint az Apple valószínűleg ki is fogja vezetni a piacról. Nos, úgy fest, hogy ez nagyon nem így lesz és a jelenlegi legjobb ár/érték arányú masina is megkapja az újgenerációs processzorokat, így pár évig még biztosan a piacon maradhat a kínálat jelenleg messze legrégibb notebookja. Ez amúgy logikus lépés lenne az Apple részéről, hiszen az Air még mindig nagyon erős számokat hoz, ami az eladásokat illeti és ez aligha fog változni a közeljövőben - főleg, mióta ennyire elszállt a többi típus ára.

A korábban pletykaként felmerülő ARM processzorok, melyek alacsony energia igényű feladatokat vennének le az Intel CPU-k válláról várhatóan nem képezik majd részét a most várható frissítésnek. Szintén nagy a csend a két asztali gép, az iMac, illetve a Mac Mini körül, pedig finoman szólva is mindkettő megérett már a frissítésre. Az iMac lassan kettő, a Mac Mini pedig lassan három éve van a piacon változatlan formában és felszereltséggel. Bár többször is felmerült, hogy a Mini-t kivezetik a piacról, ez idáig nem történt meg, de elképzelhető, hogy a napjai tényleg meg vannak számlálva.

Szintén a héten röppent fel egy 10.5"-os iPad Pro megjelenése, melynek bemutatását - akárcsak a frissített notebookokét - a június 5-i (magyar idő szerint este 7 órakor kezdődő) eseményre várják. Márciusban már olvasni lehetett róla, hogy az Apple egy új kijelzővel szerelt iPad gyártását kezdte meg, mostanra viszont szinte tényként kezelik ezt az információt. Olyannyira, hogy piaci elemzők azt is tudni vélik, hogy az eddigi havi 500 ezres darabszámot júliustól 600 ezerre emelik, ami azt jelenti, hogy akár 5 millió új iPad Pro is gazdára találhat még ebben az évben.

ipad-pro-video-grab-800x422.jpg

Az új táblagép méreteit tekintve nem lesz nagyobb a jelenleg kapható 9.7"-os iPad Pro-nál, ugyanis a kijelző körül a mostaninál jóval vékonyabb káva lesz. Nem lepődnénk meg azon, ha dizájn tekintetében az új iPad Pro hasonlítana a jelenleg iPhone 8-ként ismert következő generációs telefonra, sokan ezért úgy gondolják, hogy pontosan ezért fog várni az Apple az új táblagép bemutatásával. Többször előkerült már a nagyobbik iPad Pro frissítése is, állítólag erre szintén a WWDC-n kerül majd sor, bár a változások kizárólag a készülék belsejét érintik majd.

A cégnek valamit tényleg kezdenie kell az iPad-ekkel, mert bár az "új" iPad eladásai jól alakulnak (és emiatt az iPad Mini-t végleg el is tüntették a piacról), az iPad Pro nem fut be valami fényes karriert eddig és az összesített eladások évek óta csökkenő tendenciát mutatnak. Bár nem tudni, hogy egy dizájnban új készülék mennyire csábítja majd vásárlásra azokat az embereket, akik évek óta elégedetten használják jelenlegi táblagépüket, mindenképpen kíváncsian várjuk a megjelenését.