Korábban írtunk már róla, hogy az Apple következő célpontja India lesz, valamint, hogy az iPhone SE gyártásával szeretnék igazán megvetni a lábukat az ázsiai ország piacán. Tegnap a cég hivatalosan is megerősítette, hogy a gyártósorok pár hete beindultak.

Bár a Bangalore-ban lévő összeszerelő üzem még messze van a csúcsra járatástól, annyi biztosnak látszik, hogy az első, országon belülről származó iPhone SE-k már ebben a hónapban a boltokban lehetnek. A telefon ára egyelőre ismeretlen, ám ez nem jelenti azt, hogy spekulációk ne lennének róla.

timcook_1.jpg

A viszonteladóknál ugyanis az amerikai árnál 20 százalékkal olcsóbban lehet megvenni a Kínában gyártott 32 GB-os iPhone SE-t, ami 320 dollárt (89 ezer Ft) jelent. Az indiai kormány ugyanakkor azt szeretné, hogy az Apple 300 dollárnál (83 ezer Ft) semmiképpen ne adja drágábban a mobilt, ami komoly bevétel csökkenés, igaz, nyereség még így is bőven maradna az eszközön.

Bár nekünk egy 90 ezer forint alatti áron megkaparintható új iPhone nagyon csábítónak tűnik, az indiaiaknak még ez is irtózatosan drága, ugyanis az IDC által végzett kutatásból tudjuk, hogy egy átlag indiai mindössze 150 dollárt, azaz alig 41 ezer forintot költ mobiltelefon vásárlására. Ha innen nézzük, az iPhone SE még optimista becsléssel is a duplája lesz ennek.

timcook2.jpg

Az, hogy az Apple ennyire igyekszik az indiaiak kedvére tenni persze, nem a véletlen műve. A cég jelenleg kizárólag viszonteladókon keresztül van jelen az országban és ahhoz, hogy saját Apple Store-jai lehessenek, az általuk forgalmazott termékek legalább 30 százalékának országon belülről kell jönnie - magyarul Indiában kell gyártani vagy összeszerelni őket.

Bár a legolcsóbb iPhone is túl drága az indiai lakosság zömének, megfelelő konstrukciókkal vagy támogatással abszolút sikeres lehet, és ne felejtsük el, hogy egy közel akkora lakosságú országról van szó, mint Kína. Nem véletlen tehát, hogy az Apple nyomul, ugyanakkor ez jó biznisz az indiai kormánynak is, hiszen így "egy csapással" többezer új munkahelyet teremthetnek.