A BGR szellőztette meg, hogy több, az Apple jövőbeli terveit közelebbről ismerő forrása is azt állítja, hogy cég hadat üzenne egy újabb népbetegségnek, a diabétesznek.

Ezt folyamatos vércukorszint monitoringgal és talán cserélhető okosszíjakkal szeretné elérni, ami tovább bővítené az óra Health-funkcióinak körét. Mindkettő felmerült már korábban is, de a BGR szerint ezek az újítások már a közeljövőben elérhetővé válhatnak.

medhelp-sugar-sense-apple-watch-app.jpg

A különbség annyi, hogy míg a korábbi híresztelések alapján ezt egy külön, az órát kiegészítő, azzal párosítható érzékelőkkel ellátott eszközzel érték volna el, most úgy tűnik, hogy az Apple mérnökei olyan szenzorokat fejlesztettek ki, amelyeket az óra egyik konkrét részébe integrálva nem invazívan mérhető a vér glükózszintje. A cikk azt is állítja, hogy az Apple csak tavaly 200 PhD szakembert vett fel azzal a feltett szándékkal, hogy az eü szegmensben innováljon.

A szájt azokra a korábbi pletykákra is ráerősít, amik azt pedzegették, hogy a cserélhető okosszíjakkal adna mindenféle egyéb plusz funkciókat az órájához az Apple. Ez nyilván azért jó megoldás, mert így anélkül lehet az óra képességeinek körét növelni, hogy az amúgy sem alacsony ár tovább nőjön: ilyen lehetne a vércukorszint mérő is.

Ráadásul így nem kellene magát az órát keresztültolni az igencsak macerás FDA jóváhagyási eljáráson, ami az ilyen eszközök esetén az Államokban kötelező - elég lenne csak a szíjat, ami nem kavarna bele a termékciklusokba.

A BGR még ezenfelül még kétféle szíjat emlegetett, mint potenciális kiegészítőt: akksiszíjat és egy olyat, ami kamerát adna a fícsörök listájához. Ha azonban visszagondolunk az elmúlt időszakra, több ilyen szabadalom is beugorhat, amit az Apple jegyeztetett be ebbe - ezek a szíjak jellemzően az óra diagnosztikai portjára csatlakoznak.

A cikk nem egyértelmű, csak "az Apple Watch egy jövőbeli verziójára" hivatkozik - ebből nem világos hogy a most ősszel bemutatandó harmadik generációra vagy egy későbbi iterációra célozgat. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a 2017 őszi modell csak kisebb, inkrementális update lesz, elsősorban az akkuidőre és a teljesítmény javítására koncentrálva az erőket.