Biztos sokatokban felmerül, hogy mégis mi a kampós kutya füle az a sötétadat (dark data) és ezt nem is árt tisztáznunk, mielőtt továbbmennénk.

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a dolgot, ezek adattárolókon található, nem tisztázott értékű, strukturálatlan adatok. Jellemzően vegyesen található köztük a tulajdonosuk számára értékes vagy totálisan értéktelen, az erőforrásokat fölöslegesen foglaló állományok is.

darkdata.png

A TechCrunch most azt írja, hogy Cupertino felvásárolta a Lattice Data nevű céget, ami olyan mesterséges intellgenciák fejlesztésével foglalkozik, ami ezen adathalmazok minél hatékonyabb feldolgozását célozza. A pár héttel ezelőtt megkötött üzlet nyomán mintegy 20 mérnök-specialista csatlakozott az Apple szakember-gárdájához.

A feldolgozással foglalkozó cég mást sem csinál, mint fogja ezeket a baljósan hangzó nevű, strukturálatlan sötétadatokat és szépen rendszerezi őket, ahogy ők fogalmaznak "emberi minőségben, gépi mennyiségben és gyorsasággal". Érdekesség, hogy az összes adat nagyjából 70-80 százaléka ebbe a kategóriába tartozik, vagyis totálisan használhatatlan pl. feldolgozásra vagy analitikai célokra is.

A Lattice Data gépi tanulással és egyéb hasonló boszorkányságok segítségül hívásával menedzselhetővé teszi ezeket a nyomasztó nagyságú adathalmazokat. A 2015-ben alapított, tehát igen fiatal vállalkozás hamar felkeltette a befektetők fantáziáját: összesen 20 millió dollárt kalapoztak össze többek között a Google Venturestől, a Madronától és az InQTel-től.

Mikor az akvizícióról kérdezték, a szokásos, generikus, unalomig ismert és ismételt egyenválaszt adta ki a vállalat sajtóosztálya:

"Az Apple időről időre megvásárol kisebb technológiai cégeket, azonban az ezekkel kapcsolatos céljainkat és terveinket nem szoktuk megosztani."

A cikk tanúsága szerint a Lattice korábban több nagy techóriással is tárgyalásokat folytatott az AI asszisztenseik okosabbá tételéről, így jó eséllyel az Apple is ezért, Siri és egyéb AI-jellegű projektjeik felturbózása céljából vetett szemet rájuk.

Az Apple-nek nem ez az első machine learning akvizíciója, tavaly megvették a seattle-i székhelyű Turi-t, ami Cupertino saját gépi tanulással foglalkozó diviziójának gerincévé vált.