A Microsoft a hét elején mutatta be New Yorkban legújabb notebookját, melyet simán csak Surface Laptop-nak keresztelt el. A masina a fura nevű, szintén a napokban bemutatott Windows 10 S operációs rendszerrel érkezik és egyértelműen az oktatási intézményeket, valamint az ott tanuló diákokat célozza meg vele a redmondi vállalat.

A tavaly megjelent Surface Book a cég szerint kiemelkedően sikeres a portfólión belül, amely nem csak annak köszönhető, hogy szerintük egy remeg gépről van szó (milyen meglepő), hanem annak is, hogy sok Mac-es kiábrándult az egy héttel később bemutatott új MacBook Pro-kból. Statisztikájuk szerint egy részük elkezdett alternatíva után kutatni és sokan a Surface Bookban találták meg a számításukat. Nem véletlen, hogy külön összehasonlító oldalt kapott a laptop a Microsoft oldalán.

A most bemutatott Windows 10 S 999 dolláros ajánlott fogyasztói árral startol majd és specifikációit tekintve tulajdonképpen nincs miért szégyenkeznie. A Surface Booknál látott hajlítható zsanérral szemben itt egy klasszikus kialakítással van dolgunk, viszont színek tekintetében négy árnyalatból is választhatunk: burgundi, platinum, kobalt kék, illetve arany.

microsoft-surface-laptop.jpg

Az általános és középiskoláknak szánt noteszgép alapból egy Core i5-ös processzorral, 4 GB memóriával és 128 GB-os SSD-vel rendelkezik, valamint egy PixelSense névre hallgató 13.5"-os érintésérzékeny kijelzőt kapott 2256x1504-es felbontással. Gondolva az esetleges balesetekre és mostoha bánásmódra, a panel egy széltől szélig védelmet biztosító Gorilla Glass 3 bevonatot kapott, mely elvileg karc- és ütésálló.

Az USB-C mánia itt nem érhető tetten, a csatlakozók garmadája kimerül egy USB-ben, egy SD kártya foglalatban, egy Mini DisplayPortban, valamint egy klasszikus töltő csatlakozóban. Az akkumulátoros üzemidő (valószínűleg nagyon optimista becsléssel) akár 14 és fél óra is lehet.

Az 1,25 kg-os notebook legvastagabb pontján sincs másfél centi vastag, mellyel egyértelműen a közvetlen konkurensei előtt jár - állítják a Microsoftnál. Összehasonlítás képpen egy 13"-os MacBook Pro 1,36 kg és kevesebb, mint fél milliméterrel vastagabb, az eltérés így távolról sem nevezhető óriásinak. A billentyűzet ugyanabból az alcantara anyagból készül, mint a Surface 4 esetében és nem csak a rácsöppenő folyadékoknak áll ellen, de könnyen is takarítható.

A Windows 10 S alapjában véve egy módosított Windows 10-et jelent, melyet a gyengébb hardverrel rendelkező gépekhez szánt a Microsoft és amelyre csak előzetesen jóváhagyott alkalmazások lesznek telepíthetők a Windows Store-ból. Bár más gyártók is megjelennek majd a saját oktatási célra szánt Windows 10 S-es készülékeikkel, a Surface Laptop lesz az első ilyen - és vélhetően a legdrágább is.

A gép már előrendelhető és akár Core i7-es processzorral, 16 GB memóriával és 512 GB-os SSD-vel is kérhető. Az első példányok június 15-én hagyják majd el a központi raktárat, ugyanakkor nem csak oktatási intézményeknek lesz lehetőségük vásárolni belőle - bárki vehet magának egyet személyesen bármelyik Microsoft Store-ban.