A Messages-ben jártam valamelyik nap, amikor véletlenül kétujjas jobbklikket (értitek) nyomtam egy szón. Felugrott a menü, ahol megpillantottam egy számomra teljesen új funkiót. Add hozzá az iTunes-hoz, mint felolvasott szöveg.

mess.png

mess2.png

A logika megbotlott egy pillanatra, és nem tudta, merre menjen. Fogalmam sem volt, miért jó nekem az, hogy egy üzenetet kimondatok egy géphanggal, és hozzáadom az iTunes-hoz, track-ként. Aztán persze kiderült, hogy ez a funkció bárhol előugrik a macOS-en belül, ahol szöveggel dolgozol. Így akármilyen hosszú írott anyagot hozzá tudsz adni az iTunes-hoz.

Na, ez már mindjárt más!

Utánanéztem fórumokban, ki mire használja ezt a képességet. Ezeket találtam.

Tanulást könnyítő lehetőség: valaki a tananyagot töltötte fel így iTunes-ba, így úgy készülhetett a vizsgára, hogy közben mással is tudott foglalkozni. Nem tudom, mennyire hatékony, de oké.

Vakoknak és gyengénlátóknak is jó lehet. Ők ugye a Voice Overrel képesek felolvastatni bármilyen szöveget az iPhone-jukkal, de előfordul, hogy egy adott szöveget inkább kimásolnának az mp3-lejátszóra, hogy azon keresztül hallgassák, ne a telefonjuk merüljön. Miután az iTunes-ba került a track, ki is másolható onnan. Komplett pdf-eket konvertálhatunk így hangoskönyvvé.

Egy animációkat készítő hozzászóló azt mondta, ő így becsüli meg, milyen hosszúnak kell lennie az animációnak a kimondott szöveg függvényében. Az alapértelmezettnél egy picit hosszabbra készíti, és így már jó is.

És a kedvencem: valaki a nagymamájának állította be így a csengőhangokat. A nagyi ugyanis nem tudta megkülönböztetni, melyik csilingelés mit jelez, ezért kimondatta a géppel, hogy mi történt, iTunes-ban elmentette ezeket, a GarageBanddel csengőhanggá konvertálta, majd iOS-ben beállította egyedi csengőként.

Imádom az ilyen rejtett, csak bizonyos embereknek hasznos funkciókat az Apple rendszereiben, az uniformizálódás idején becsüljük meg, ha ilyenre bukkanunk.