A legújabb infók alapján soha nem volt még annyi iPhone használatban az Egyesült Államokban, mint tavaly év végén. A comScore piackutató cég beszámolója szerint immáron 85,8 millió Apple által gyártott mobilt birtokol a lakosság 12 évesnél idősebb része. Ha hinni lehet a Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) kutatásának, akik nem szabtak korhatárt a mintagyűjtésnél, akkor nagyjából 132 millió iPhone lehet forgalomban összesen az USA-ban, ami azt jelentené, hogy a 13 év alatti gyerkőcök kezében több, mint 46 millió ilyen teló lenne, ami ijesztő adat. Figyelembe véve, hogy csupán 500 főből állt a mintájuk, a CIRP-féle kutatást érdemes fenntartásokkal kezelni.

iphone_trio_1.jpg

No, de vissza a comScore riportjához. A három hónapos átlagokkal készült felmérésből az derül ki, hogy továbbra is az iPhone 6/6S, illetve ezek nagyobb kijelzővel és akksival rendelkező Plus változatai a legnépszerűbbek. A sima modellek a legjellemzőbbek, de nagyobb testvéreikkel együtt közel a felét teszik ki a piacon lévő iPhone-oknak. Érdekes, hogy az elmúlt egy évben alig változott a helyzet, ami vélhetően nem csak a szolid árcsökkentésnek, hanem az iPhone 7 felemás fogadtatásának is köszönhető.

comscore-iphone-dec-2016.jpg

Ha megnézzük a grafikont, jól látható, hogy az iPhone 6 bemutatása (2014. szeptember) után egy picit erősebben kezdett, mint az iPhone 7 (annak ellenére, hogy voltak vele készletezési problémák), a Plus változat ugyanakkor a jelenlegi generáció esetében jóval sikeresebb, ami vélhetően a második hátlapi kamerának és az általa készíthető portréknak, illetve nagyobb fókusztávolságú fotóknak is köszönhető. Az iPhone SE részesedése a maga két és fél millió példányával szinte elhanyagolhatónak tűnik, ami viszont még ennél is meglepőbb, az az 5 évnél öregebb mobilok (iPhone 3G/4/4S) markáns jelenléte - annak ellenére, hogy frissítés már régóta nem érkezik rájuk.

Szintén árulkodó az iPhone 5/5S/5C tulajok népes tábora, ami némileg csalóka lehet, ugyanis az iPhone 5S gyártásával csak nemrég hagyott fel az Apple. Ami viszont biztos, hogy ezek a felhasználók potenciális vevők lehetnek az ősszel bemutatkozó új iPhone esetében, ugyanis a legújabb iOS operációs rendszert szinte biztosan nem fogják megkapni.

comscore-market-share-ios-android-dec-2016.jpg

Ami a különböző operációs rendszerek küzdelmét illeti, a trend nagyjából négy éve alakult ki és durván három éve tekinthető változatlannak. Az Android továbbra is a legnépszerűbb a maga 54%-ával, mögötte szorosan ott vannak az iPhone-ok 43%-kal, mindenki más a maradék 3%-on osztozik. Utoljára 2013-ban tudott újabb jelentős szeletet kiharapni magának az Apple, amikor részben az Androidos, részben az egyéb rendszereket (BlackBerry OS, Symbian, Windows Mobile, stb.) tömörítő táborból csábított magához felhasználókat. Azóta az erőviszonyok nem változtak, a kisebb gyártók eltűnésével hol az egyik, hol a másik óriáshoz csapódnak a júzerek.