Befutott az Apple 2017-es környezetvédelemmel foglalkozó felelősségvállalási riportja, melyből kiderül, hogy a vállalat ismét közelebb került egy fokkal a 100%-ban önfenntartó működéshez. 2016-ban a gyárakban szükséges áramot 96%-ban megújuló energiából állították elő, ráadásul 24 országban immáron kizárólag ilyen forrásból szerzik be a szükséges villamos energiát. A beszámoló természetesen kitér arra is, hogy a hónap végén táadásra kerülő Apple Park is 100%-ban megújuló energiát használ, valamint a növényzet kialakításánál kiemelet szerepet kapott a szárazság tűrő képesség.

env.jpg

A cég már most is elképesztően közel van ahhoz, hogy egy olyan ellátási láncra támaszkodjon, ahol a leselejtezett termékek újként folytatják útjukat, valamint a szükséges áramot fosszilis energia bevonása nélkül, házon belül oldják meg - jellemzően napelemekkel. A legjobb példa erre Liam, a robot, akit úgy programoztak fel, hogy képes legyen egy iPhone-t teljesen darabjaira szedni, így a gyártás során az apró csavarokat is újból felhasználhatják. Gondoltátok volna például, hogy az üzemekben működő Mac Mini-k egy része újrahasznosított iPhone 6-okból készült?

Egy százalék híján már a papírok, amelyeket az irodák és üzemek használnak is újrahasznosított anyagokból készültek, így könnyen felmerülhet az emberben, hogy vajon meddig lehet még fejlődni a "zöldülés" területén? Nos, Lisa Jackson szerint, aki a környezetvédelmi és társadalmi szerepvállalással kapcsolatos részleg elnöke az Apple-nél bőven akad még cél, amit teljesíteni szeretnének 2-3 éven belül. 

appleclosedloopsupplychain-800x297.jpg

Ilyen például a bányászat beszüntetése, ami azt jelenti, hogy a szükséges fémeket és hasonló anyagokat kizárólag újrahasznosított forrásból szeretnék beszerezni, így megállíthatnák a Föld készleteinek lecsapolását. A globális ellátási lánc forradalmi változásához továbbra is tartják magukat, melyhez 4 gigawatt energia előállítása lenne szükség (jelenleg ennek a felénél járnak), így a széndioxid kibocsátást jelentősen csökkenteni tudnák. 2016-ban 23%-os csökkenést követően immáron 30 millió tonna alá csökkent az éves globális széndioxid kibocsátásuk, viszont ennek 77%-áért a gyártás volt a felelős, így nem csoda, hogy ezen a területen találkozunk a legambiciózusabb célokkal. Akit érdekel, az itt elolvashatja a közel 60 oldalas tanulmányt, illetve a cég különálló, kizárólag környezetvédelemmel kapcsolatos aloldalát erre találjátok.

apple2016carbonfootprint-800x386.jpg

A Föld napja alkalmából a beszámolóval együtt az Apple négy új videót is készített, melyben a környezetvédelemmel kapcsolatos szerepvállalásuk több pontját mutatják be más-más aspektusból. Szóba kerülnek a hatalmas napelemekből álló farmok, melyeknél a fel nem használt energiát füvesítésre fordítják, hogy a közeli területeken élő jakokat elláthassák élelemmel, valamint az Apple Park-on kívül (ami természetesen mostanában semmiből nem maradhat ki) beszélnek a hulladékmentes működésről is, melyet a Kínában lévő üzemen mutatnak be.