Bár valószínűleg kevés embert érint, attól még fontos hír, hogy kedd óta ingyenesen letölthető mind macOS-re, mind iOS-re az összes olyan alkalmazás, amely az iWork csomag részét képezi (Pages, Numbers, Keynote), továbbá a Garageband és az iMovie is, melyek egykor az iLife pakk csomagban kezdték meg pályafutásukat.

Az Apple 2013-ban változtatott üzletpolitikáján, miszerint akik új készüléket vásároltak - legyen az Macintosh vagy iPhone - ingyenesen megkapták a cég irodai programcsomagját, ami a Pages, a Numbers, illetve a Keynote alkalmazásokból állt. Figyelembe véve, hogy azóta akárhogy is nézzük, eltelt durván 4 év, vélhetően kevesen vannak, akik ebből a jóból kimaradtak, mindenesetre mostantól bárki ingyenesen letöltheti őket.

iworkiosapp.jpg

Van azért némi csavar a dologban, ugyanis az iWork esetében minimális rendszer követelménynek macOS 10.12-őt (Sierra), illetve iOS 10.0-át adnak meg, magyarul egy csomó eszköz ezzel - szoftveres korlátozás miatt - kimarad a buliból (például az iPhone 5-től lefelé minden iPhone). Macintosh-ok esetében szerencsére ez nem jelent akkora érvágást, ugyanis a Sierra elég sok öreg masinát támogat.

A Garageband és az iMovie már jóval lazább ilyen tekintetben, ugyanis az előbbihez macOS 10.10 (Yosemite), míg utóbbihoz 10.11.2 (El Capitan) a minimális követelmény. Az alkalmazások mind az asztali, mind a mobil platformon frissültek az elmúlt időszakban és bár hasznos új funkciók is kerültek beléjük, elsősorban hibajavításokra, új biztonsági funkciókra (Touch ID), valamint a Touch Barban rejlő lehetőségek kiaknázására fókuszált a fejlesztésért felelős csapat.