Egyik ismerősöm a magyarországi Disney-nél dolgozik, és tegnap épp vendégségben jártak nálunk. Kortyolgattuk a bort, beszélgettünk a Disney-ről, és valahogy szóba került az Apple-féle felvásárlás több éves pletykája is. Már régóta nem hallottam róla, de régebben állították, hogy a cupertinóiak fontolgatják az akvizíciót.

Aztán pár órával később vettem csak észre, hogy ezzel a beszélgetéssel egyidőben az óceán túlfelén is a témával foglalkoznak. Megint felmerült a felvásárlás gondolata, elemzők úgy tudják, hogy komollyá vált a helyzet, és hamarosan mördzs lehet.

blancanieves-apple-730x385.jpg

Mi szólna a felvásárlás mellett?

Az Apple és a Disney ugyanabban a kulturális közegben mozog, és rajtuk kívül nem is tudnék mondani hirtelen más céget, ami ennyire erőteljesen képviseli a realitásokkal átszőtt mesevilág ideáját. 

A Touch Bar az informatika Szépség és Szörnyetege.

Persze ettől még nem muszáj egyesülni cégeknek. Csakhogy az Apple először az Apple Musicot, majd egy új videós streaming szolgáltatást is szeretne ellátni olyan tartalmakkal, amik miatt az emberek előfizetnek. És ahhoz, hogy előfizessenek, Apple terméket kell venniük, ugye. Exkluzív tartalmakkal egész jól állnak már az Apple Music terén, de videóban ez sokkal nehezebb. Ha azonban náluk van a Disney, csak mazsolázniuk kell a lehetőségek közül.

Csakhogy: a Disney piaci kapitalizációja 179 milliárd dollár, a pletykák 224 milliárd dolláros árról szólnak. Ezt pedig még az Apple-nek is nagyon nehéz lenne kicsengetni, mert ugyan nagyjából van is ennyi tőkéje, de azt a felvásárlás előtt be kellene utaztatni az USA-ba, az meg adólevonást jelent. 

Ráadásul a felvásárlást nem követhetné egyesülés. Nem jönne létre egy Apple and Disney Co., akármennyire is menőn hangzik. A két cég annyira eltérő területen alakított ki jól működő rendszereket, és az Apple annyira nem tudna mit kezdeni mondjuk egy kábeltévés szolgáltatással, hogy a felvásárlás után nagyjából minden maradna ugyanígy. Annyi különbséggel, hogy az Apple saját csatornáin exkluzív tartalmakat tolna, és elsőként náluk lennének elérhetőek a filmek. Mert ugye az is világos, hogy a Disney nagyfilmek elérését nem korlátozhatnák Cupertinóból túlságosan, a Jégvarázs 2-t nem csak iPhone-ra adnák ki, mert akkor tízéves kislányok milliói egyenesítenék ki a kaszát.

Egy kis kimaradt jelenetek, így készült, rövidfilmek, premier előtti megjelenés már bőven elég. A Disneylandbe meg Apple Pay-jel fizetve 15%-os kedvezmény járna.

Megéri ezért kiadni 200 milliárd dollárt? Azt a pénzt, amit az Apple a teljes iPhone-eredményekkel együtt kalapozott össze ilyen sok év alatt? Szokatlan lépés lenne, mind a felvásárlás volumene miatt, mind azért, mert az Apple inkább beolvasztani szeret vállalatokat, amik így a részévé válnak a nagy egésznek.