Mivel a legtöbbünknek fogalma sincs a facsemete-piacról az Egyesült Államokban, nehéz válaszolnunk a kérdésre. Lehet, hogy csak megrendelsz pár ezer fát, azt meg már szállítják is? Lehet, hogy ennyi fát pár éven belül megszerezni lehetetlen, különösen ha ezek legnagyobb része kifejlett, sok éves példány?

Mi már megszoktuk, hogy a látványterven öt méter magasnak látszó fák helyére a valóságban egy kis vesszőt ültetnek a közparkokban, hogy na tessék, lehet majd itt árnyékban ülni úgy nyolc év múlva. Nem így tesz az Apple: amelyik fa a látványterven az első emeletig ér, az a valóságban is. Első emeletig érő fákat vesznek.

apple-boxed-tree_1.png

Először hétezer, aztán nyolc-, most már kilencezer fáról beszélnek, ami az Apple új központja körül lesz majd elszórva. És ebből a korábbi infók szerint csak 960 fa lesz olyan kicsi, hogy nem vehető faszámba (micsoda szó!). Tovább 800-at a területen már meglévőkből válogattak ki, még így is szükségük van hétezer kifejlett fára.

És eléggé szenvednek a feladattal.

Különösen nehézzé teszi a dolgot, hogy versenytárs is van a piacon: a San Francisco-i Transbay Transit Center egy 2,3 milliárd dolláros buszállomás, ami egyben egy szép nagy park, ahová szintén kifejlett fákat akarnak ültetni. Az Apple és a városvezetés kertésze is mérgezett egérként rohangál a faiskolák között, hogy lefoglalják a legegészségesebb példányokat. Amit lefoglalnak, azt megjelölik sárga jelzéssel, így azt senki más nem vásárolhatja meg. Sok a sárga törzsű fa arrafelé.

undefined.jpeg

És az Apple-nek nem mindegy, milyen fákat vesznek. A kör alakú épület közepére barack, szilva, cseresznye, datolyafákat ültetnek, az erdős parkba kínai szilt, olajfákat, tölgyet, de olyan kuriózumokat is keresnek, mint a chilei borpálma, amiből egyetlen egyet ültetnek mindössze.

Csak hogy érezzük, miről van szó: én most szeretnék venni egy 2-3 méter magas fát, úgyhogy az itthoni árakkal nagyjából tisztában vagyok. 40-60 ezer forint a fa, és 200 ezer forint a szállítás, ha csak egy fa van a teherautón. Ha ráfér három, akkor egy fáért kifizetsz 120 ezer forintot, és ezek nem érnek fel az első emeletig, nem akkorák, mint amiket az Apple vásárol százával. De ebből hétezer darab belekerülne 840 millió forintba.