Miután pár napja kiderült, hogy némi specifikáció variálással igyekszik kibekkelni az Apple a jövő évi Mac Pro frissítésig hátra lévő időt, az NVIDIA olyan bejelentést tett tegnap, amitől konkrétan leesett az állunk!

A frissen bemutatott csúcskategóriás Titan Xp videokártyájukhoz ugyanis még ebben a hónapban elérhető lesz egy végleges meghajtó program macOS-re, ergo a PC-sek mellett a Mac-esek is megkapják a világ jelenlegi leggyorsabb, végfelhasználóknak szánt VGA-ját!

nvidiatitanxp.jpg

Az 1200 dolláros kártya mellett a driver támogatja majd a valamivel megfizethetőbb és nem sokkal lassabb GeForce GTX 1080 Ti-t is, ami - a Titan XP-vel ellentétben - már itthon is beszerezhető 270 ezer forint körüli áron. A Titan XP a teljesség igénye nélkül 12 GB GDDR5X chipekből álló video memóriát kapott, melyhez félelmetesen magas, közel 550 GB/másodperces sávszélesség társul. A 3840 feldolgozó egység 1.6 GHz-en zakatol, maximális számítási teljesítménye elérheti a 12 TFLOPS-ot.

Figyelembe véve, hogy a jelenlegi béta driverek nem csak macOS Sierra-n (10.12), hanem El Capitanon (10.11) is használhatók, amennyiben a helyzet nem változik, könnyen lehet, hogy ezeket a bestiákat még a 2008-as Mac Pro-kba is bele lehet hajigálni, ami nem semmi.

Az egyetlen bibi a történetben az, hogy a jelenleg kapható és lassan őskövületnek számító Mac Pro-ba (alias szemeteskuka) a Titan Xp nem megy bele, így mindenképpen valami gyors adatátviteli sebességre képes külső VGA házra lesz szükségünk, ha a leggyorsabb videokártyát szeretnénk a gépünkben tudni.