Egy év alatt csaknem a tízszeresére(!) nőtt a macOS alatt futó kártékony programok listája, a legszembetűnőbb növekedést 2016 utolsó negyedéve produkálta. Október eleje és december vége között több mint 320 ezer rosszindulatú szoftvert találtak - derül ki a McAfee legfrissebb jelentéséből.

newmacosmalware-800x604.jpg

Aggodalomra ugyanakkor nincs ok, ugyanis ezek nagy része úgynevezett adware, tehát agresszív reklámprogram volt, amely általában bizonyos alkalmazások telepítése során válik a rendszer részévé és azon kívül, hogy roppant idegesítő tud lenni, valódi rombolást nem okoz.

Meg kell említeni ugyanakkor azt is, hogy vannak azért valóban kártékony kódok is a listán, amelyek egy része tipikus zsaroló szoftver, amely ellehetetleníti a számítógép használatát egészen addig, amíg nem fizetjük ki a "váltságdíjat" a fejlesztőjének. Az egyik legnagyobb port kavart ügy a népszerű bittorent klienshez, a Transmission-höz köthető, melynek egyik tavalyi verziója tartalmazott ilyen programot (angolul ransomware-t), de voltak jelszavakat lopó, illetve iPhone backupokat másoló megoldások is.

macosmalwaretotal-800x784.jpg

Bár a 2015 végén ismert 52 ezer kártékony szoftverhez képest a mostani 455 ezer körüli szám ijesztő ugrást jelent, a Mac-es rosszindulatú alkalmazások csupán apró cseppek a tengerben. A jelentés szerint 2016-ban összesen 630 millió(!) káros mintát fedeztek fel világszerte. Ha így nézzük, valóban nincs okunk félni, mindenesetre érdemes körültekintéssel eljárnia mindenkinek, honnan és milyen szoftvert tölt le a masinájára.