A mai naptól letölthető az Apple új videó készítő alkalmazása, a Clips. Az alapvetően közösségi videózásra kihegyezett appot pár hete jelentették be, amely meglepően sok funkcióval rendelkezik, ám hivatalosan nem akar a Snapchat kihívója lenni.

A Clips segítségével olyan videót készíthetünk, melynek alapanyagául fotók, zenék, illetve más videók szolgálhatnak. Ezekből vághatunk össze a rendelkezésre álló szűrők, élő címek, átmenetek, címkék, illetve emojik segítségével aztán egy olyan anyagot, melyet elmenthetünk (akár a telefonunkra, iPadünkre, akár az iCloud-ra), elküldhetünk iMessage-ként vagy akár egy kattintással meg is oszthatjuk a legnépszerűbb közösségi oldalakon (pl. Facebook, Instagram, YouTube).

clipsapp-800x523.jpg

Az élő címek (Live Titles) funkció nálunk valószínűleg nem lesz túl hasznos, ám önmagában egy remek feature-ről van szó. Amennyiben a készülék elő-, illetve hátlapi kamerájával felveszünk egy videót, úgy ez a funkció képes arra, hogy automatikusan feliratot készítsen hozzá - természetesen szuper látványos formában.

Minden hozzáadott anyag (legyen az kép, videó, zene vagy bármi egyéb) egy-egy klipnek felel meg (innen az alkalmazás neve is), melyeknek különálló hossza van, illetve a beállított szűrők is kizárólag arra az egy klipre lesznek érvényesek, így igazán egyedi montázsok készíthetők.

Ez idáig mind szuper és mókás, ugyanakkor két dolog is van, amely beárnyékolja az alkalmazás debütálását. Az egyik, hogy bár hivatalosan akár Full HD felbontásban (1920x1080) is készíthetünk videókat, a klipek, melyekből a végeredmény létrejön mindenképpen négyzet alakú formát öltenek. Nem értjük, erre mi szükség volt, hiszen az Instagram, ami miatt korábban ez a formátum annyira menő és nélkülözhetetlen volt már régóta támogat bármilyen képarányú fotót és videót.

A másik probléma, hogy az alkalmazás telepítéséhez iOS 10.3 operációs rendszer szükséges, amely bár támogatja a régi 32 bites hardverre épülő iPhone-okat (iPhone 5, 5C) és iPad-eket (pl. iPad 4), a Clips alkalmazás nem, így akik iPhone 5S-nél régebbi telefonnal, illetve iPad Airnél régebbi tablettel rendelkeznek, azok sajnos hiába töltik le az appot, nem fogják tudni elindítani.