Tegnap az iOS 10.3-mal az Apple útjára engedte a korábban már beharangozott APFS fájlrendszerét. Ez az 1998 óta velünk lévő HFS+-t váltja (iOS esetében HFSX), szóval ha csak az eltelt időt nézzük, akkor is azt mondhatjuk, megértünk már a cserére. A macOS egyelőre nem frissít az új fájlrendszerre, csak a bétákban tesztelik egyelőre, itt ugyanis vannak még hiányosságok (Time Machine, FileVault, Fusion Drive támogatás hiány). Szóval egyelőre iOS-re érkezett meg a cucc, lássuk, mire jó nekünk.

img_57e1de4f55b63.png

A HFS+ arról szólt, hogy a rendszer képes legyen több meghajtót, valamint óriási fájlokat kezelni. Ma már más a prioritás, főleg iOS-en: az a fontos, hogy az appok minél előbb betöltődjenek, és a bootidő csökkenjen. Persze nem a gyorsaság az egyetlen előny.

Az APFS-ben 64 bites azonosítóval látják el a fájlokat, a korábbi 32 bit helyett. Így sokkal több fájlt tudunk megcímezni egy meghajtón, bár kétlem, hogy bárki kifogyott volna a lehetőségekből korábban.

Az APFS teljes titkosítást nyújt, fájlszinten. Lehetőség van single-key vagy multi-key titkosításra is, utóbbinál külön kulcsot generálnak a fájlnak, külön egy másikat a metaadatnak.

Ezenkívül az új fájlrendszer egy rakás olyan újítást kap (1 nanoszekundumos timestamp 1 másodperces helyett, copy-on-write metadata vagy a nagyon nagy háttértárak kezelése), amik ugyan nem hoznak ma javulást, de a jövőben elengedhetetlenek lesznek.

Az APFS-t úgy hozták létre, hogy maximálisan támogassák a snapshotok és klónok létrehozását. A snapshotok a rendszer egy adott időpillanatban történő read-only másolatai, amit az új fájlrendszer minden korábbinál hatékonyabban megvalósít, természetesen duplikálások nélkül. A klónok fájlok másolatai az időben visszafelé haladva, persze itt sincs duplikálás, amíg nincs változás a fájlban.

SSD-khez és flash alapú háttértárakhoz az APFS kiváló társ lesz. Egyelőre azonban csak azt vesszük majd észre, hogy esetleg több a helyünk a készülékünkön, és esetleg picit gyorsabb lesz egy-két művelet. A többi jóság a későbbi nehézségek megelőzésére szolgál majd.