Úgy néz ki, hamarosan beérnek Tim Cook India meghódítására vonatkozó tervei, legalábbis az ottani kormány tagjaitól származó információt ezt támasztják alá. Ha minden jól megy, a Winstron bangalore-i üzemében indulhat meg a telefonok gyártása, a típusok alakulása ugyanakkor érdekes, bár nem meglepő.

Május elején ugyanis az iPhone 6 és iPhone 6S modellek gyártása indul be, melyeket az iPhone SE követ majd valamikor nyár közepén. Mint ismeretes, az Apple jó pár éve jelen van Indiában, és elsősorban kifutó vagy már kifutott telefonokkal igyekszik piaci részesedést szerezni (gondoljunk csak az iPhone 4-re, melyet három év csúszással vittek oda). A magas ár ugyanakkor túlságosan is gátolta a terjeszkedést, melyre rámutat az a tény is, hogy a cég tavaly 35 százalékkal kevesebb iPhone-t adott el az országban, mint egy évvel korábban. Figyelembe véve, hogy globálisan nézve az Apple folyamatosan eladási rekordokat dönt, ez nem túl acélos eredmény.

tim-cook-india.jpg

Ami az adókedvezményeket illeti, az indiai kormány igyekszik alkalmazkodni az Apple elvárásaihoz, hiszen ők is szeretnék, ha a vállalat Indiában is gyártana készülékeket, ugyanakkor jelezték, hogy a lehetőségeik korlátozottak. Az Apple mindenesetre szépen halad az indiai terjeszkedésben, pár hónapja Narendra Modi-val, az ottani miniszterelnökkel sikerült megállapodniuk, hogy adókedvezményt kapnak a helyben gyártott és értékesített iPhone-okra, de a helyi logisztikai központ felállítása is már a küszöbön van, amely munkát adna a helyieknek- ráadásul, ahogy az eladások nőnek, úgy egyre többet.