Bár az Apple soha nem közöl típusok szerint bontott eladási számokat, az IHS Markit elemzőcég megpróbálta összeszedni, mely telefonokból szállították le tavaly a legtöbb példányt. Az első tíz helyezettből kilencet az Apple és a Samsung adta, a tizedik pedig nagy meglepetésre az az Oppo A53 lett, amely Kínán és Indián kívül szinte alig kapható más országokban.

iphone_trio.jpg

Pontos számokat nem tudunk, mindenesetre a grafikonról jól leolvasható, hogy 2016-ban durván 60 millió iPhone 6S-t, 52 millió iPhone 7-et, illetve 27 millió iPhone 7 Plus-t szállított le az Apple, melyek legnagyobb része vélhetően értékesítésre is került. Meglepő, hogy még a negyedik helyen is egy iPhone van, méghozzá az iPhone 6S Plus, melyből szintén elreptettek a raktárakból egy laza 26 milliót. Az ötödik helytől kezdve viszont gyakorlatilag Samsung fölény látható, az S7-ből, az S7 Edge-ből, az olcsó J3-ból és a kevésbé olcsó J5-ből, illetve J7-ből rendre 23-25 millió darab került kiszállításra.

ihs-iphone-6s.png

A legszembetűnőbb különbség az iPhone 7 és a Galaxy S7 között van, hiszen az előbbiből valamivel több, mint dupla annyi "fogyott", mint az utóbbiból, pedig az S7 márciusban, az új iPhone pedig szeptemberben debütált, ami akárhonnan is nézzük, fél éves eltérés. A világ harmadik legnagyobb telefongyártója, a Huawei egyetlen terméke sem került be a legjobb tízbe, igaz, simán lehet, hogy a Honor 8 vagy a P9 ott van a következő pár helyek egyikén 15-20 milliós számokkal...