Számon tudja még tartani, hogy vajon hanyadikak ezek már az elmúlt 1-2 évben, de akár csak az elmúlt pár hónapban is? A téma még mindig Kína, a matek pedig komoly, az Apple legalább 3,5 milliárd jüant, azaz 507 millió dollárt ölne a projektbe, aminek az eredménye újabb két intézet lenne Sanghajban illetve Szucsouban.

apple-illuminated-logo.jpg

Ezzel négyre emelkedne az ilyen létesítmények száma az országban, hiszen korábban már bejelentettek egyet-egyet Pekingbe és Sencsenbe is. Még idén, várhatóan az év második felében megnyílik egyébként mind a négy komplexum, amiktől az Apple a szokásos K+F feladatok mellett azt is reméli, hogy javítja az kooperációt Cupertino helyi partnereivel, illetve hogy a céghez lesz képes csalogatni a tehetségeket az egyetemekről és hasonló profilú cégektől.

A bejelentés nem véletlenül esett egybe Tim kínai látogatásával, a cél - ahogy azt már írtuk - tényleg az, hogy kicsit megpuhítsa a helyi vezetést, hiszen az Apple a hanyatló iPhone eladások mellett egyéb problémákkal is küzd odaát, elég csak bizonyos online store-ok bezáratására és az egyéb kormányzati cenzúrabotrányokra gondolni.

Érdekes lesz egyébként látni, hogy az egyre bővülő nemzetközi kutatási-fejlesztési központhálózat merre viszi majd el a céget és mikorra érik be a létesítési hullám gyümölcse új termékek formájában. Én egyébként azt sem zárnám ki, hogy a következő Woz vagy Steve Jobs is az egyik ilyenből kerül majd ki, a világ ki tudja melyik táján.