Az elmúlt hónapokban az egyik központi téma, hogy Donald Trump tervezett intézkedései miként befolyásolják majd a technológiai óriáscégek (többek között az Apple) jövőjét. Pár héttel ezelőtt több cégvezető is találkozott az USA első emberével, hogy megtudják, milyen módon szeretné elérni az elnök, hogy a cégek visszahozzák a gyártást, illetve összeszerelését az országba.

A felelőtlen kijelentéseiről is ismertté vált politikus  korábban 45%-os vámmal fenyegetőzött a külföldről (így Kínából és Mexikóból) importált termékek esetében, de a kerekasztalnál ücsörögve jófiú volt és inkább a cégeket érintő kedvezményeket (mint például olcsóbb terület vásárlási lehetőség) választotta fő témának.

Az Apple a Foxconn egyik legfontosabb partnere (ez fordítva is igaz), az iPhone-ok összeszerelése ugyanis a cég termelésének közel felét adja, így nagyon nem mindegy, hogyan alakul ez a lassan kisebb háborúnak kinéző csata. Az óriásvállalat hajlandó lenne az Egyesült Államokban terjeszkedni, ahol vélhetően a jövőben megjelenő iPhone-ok kijelzőit gyártanák majd. Terry Gou, a cég elnöke szerint ugyanakkor az USA jelenleg nem rendelkezik sem a megfelelő ellátási lánccal, sem pedig elegendő nyersanyaggal ahhoz, hogy külföldi segítség nélkül biztosítható legyen a tervezett gyár működtetése.

foxconn_1.jpg

Továbbra is nyitottak arra, hogy az Apple-lel közösen felhúzzanak egy összeszerelő üzemet, ám kvázi biztosítékokat vár az amerikai kormánytól, mielőtt egy kapavágást is tennének. Gou nem volt szégyenlős és azt is közölte, hogy bár több tízezer munkahelyet teremthetnének a gyártósor beindításával, nem látja azt a képzett amerikai munkaerőt, amellyel képesek lennének ezeket a helyeket időben feltölteni.

Kínában régóta adott minden feltétel nem csak az optimális működéshez, de akár az újabb beruházásokhoz is, viszont az Apple és a Foxconn jelenleg annyira egymásra van utalva, hogy nem hagyhatják figyelmen kívül az új amerikai kormány ámokfutási kísérletét. A közös gyár mellett a Sharp amerikai terjeszkedése is a levegőben lóg, a Foxconn által felvásárolt kijelző gyártó Pennsylvania-ban vetné meg a lábát.

A Foxconn részvényei soha nem látott magasságokban szárnyalnak, melynek elsősorban a rekord mennyiségű pénzt összetalicskázó Apple és az új iPhone körüli hisztéria az oka. A cég elnöke reméli, hogy a világ két vezető gazdasága megtalálja a közös nevezőt és együtt nőhetnek tovább, ha ugyanis ez nem sikerül, akkor mindkét fél vesztesen hagyja el a színteret.