Ha nem is robbant bombaként a hír, mindenképpen kérdéseket vet fel az, hogy az Apple állítólag beszünteti a Geniusok cupertinoi képzését. A Genius Bar a hivatalos Apple boltok azon szekciója, ahova nem csak javítással mehettek a vásárlók, de tanácsadással és hibaelhárítással kapcsolatban is kaphattak segítséget - nem is akármilyet. Az itt dolgozó, egyszerűen csak Genius-ként nevezett munkatársak mindig egy iszonyú menő tréninggel nyitottak, miután felvették őket a céghez.

Akárhol voltak a világban ugyanis, az Apple odarepültette őket a főhadiszállásra (esetenként Altantába vagy Austinba) és a kiválasztottak kiscsoportos foglalkozásokon keresztül ismerkedhettek meg a különböző készülékekkel és azok javításával. Erre egy külön Genius Bar állt rendelkezésre az épületen belül, ahol az új belépők nem csak fizikailag láthatták a különböző masinákat, de gyakorolhattak is rajtuk mindenféle problémákat is diagnosztizálva. Az egyesek által csak beavatási szertartásnak hívott tréning akár három hétig is eltartott és a közösségi oldalakon számos fiatal nevezte ezt az eseményt karrierje legfontosabb állomásának.

A Cupertino-ban töltött pár hét nem csak a képzés miatt volt fontos ezeknek a srácoknak, hanem azért is, mert magukba szívhattak egy keveset a "forrásból", az igazi Apple kultúrából. Arról nem is beszélve, hogy az Infinite Loop 1 szám alatt található komplexum előtt szinte kötelező volt elnyomni egy szelfit a híres, céglogót is ábrázoló táblával. Egy céghez közeli forrás szerint az Apple elveszi mindezt a lehetőséget, illetve örömöt és a mostanában kezdő Genius-ok már teljesen más betanulási folyamatra számíthatnak.

apple-genius-repair.jpg

A leendő kis zsenik maradnak abban az Apple Store-ban, ahol egyébként is dolgozni fognak és az életre szóló utazás helyett egy gép előtt ücsörögnek majd hosszú órákon keresztül. A kézzel fogható tapasztalat helyett az ATLAS (Apple Technical Learning Administration System) nevű alkalmazáson keresztül fogják elsajátítani a Genius lét csínját-bínját, amely azt is jelenti, hogy fizikailag semmi közük nem lesz egyetlen olyan termékhez sem, melyet a későbbiek folyamán javítani fognak. Ez felveti azt a kérdést, vajon az Apple hogyan lesz képes megőrizni a szolgáltatás minőségét úgy, hogy a magasan szakképzett alkalmazottaknak mostantól nem biztosítja azt a fajta tréninget, melynek segítségével szuperhősökké válhattak.

Kétségtelenül sokat lehet spórolni azzal, hogy az embereket nem utaztatják át a fél világon (és fizetik a szállásukat, stb.), ám egy olyan cégnél, amely lassan külön Store-t kell, hogy építsen készpénz állományának nem túl védhető ez a lépés. Az Apple hivatalosan egyelőre nem kommentálta a kiszivárgott infókat, ahogy az is rejtély, kialakítanak-e majd hasonló termet az új Apple Parkban és ez az egész valójában csak átmeneti megoldást jelent, hogy menedzselni tudják a költözést.