Négy helyet javítva immáron a világ tizedik legnépszerűbb programnyelve az Apple-höz köthető Swift. A nyílt forráskódú nyelvet szűk három évvel ezelőtt indította útjára az Apple a bonyolultabb Objective-C helyett és elsősorban iOS alkalmazások fejlesztésére használják. Talán ennek is köszönhető, hogy a felmérést végző TIOBE szerint a Swift nem fog jelentősen feljebb kúszni a ranglétrán a következő évek során, jóllehet, magával a nyelvvel egyre többen ismerkednek.

swift-250x250.png

Tavaly ilyenkor még csupán a fejlesztők 1,3 százaléka programozott Swiftben, míg idén márciusra ez a szám már közel 2,3 százalék volt. Nem semmi eredmény, ha azt nézzük, hogy az első kilenc helyezett mind olyan programnyelv, amely legalább két évtizedes múltra tekint vissza. A trón tetejéről továbbra is letaszíthatatlan a Java, igaz, egy év alatt brutálisan sokat vesztett népszerűségéből. Sokkal szerencsésebbnek mondhatja magát ugyanakkor, mint az őt követő C, amely fejlesztői közel felét elvesztette ugyanezen idő alatt.

swift-rankings.jpg

A Swift népszerűsége azzal is magyarázható, hogy az alapjai könnyen elsajátíthatók gyerekek számára is, főleg, mióta olyan csodálatos alkalmazások léteznek, mint amilyen az iPadre ingyenesen letölthető Swift Playgrounds. Sokkal érdekesebb ugyanakkor, hogy egy másik, év elején készített tanulmány szerint a munkáltatók egyre inkább vadásznak a Swiftben jártas szabadúszó fejlesztőkre, már csak ezért is érdemes belevágni a nyelv megtanulásába - amit itt és itt rögtön el is kezdhettek, méghozzá teljesen ingyen!