Nem titok, hogy az iCloud szolgáltatásokért az Apple külső adatközpontoknak is fizet, így többek között már a kezdetektől az Amazon felhőalapú megoldásait választották. Ez kezdő tűzfalazóknak is feltűnhet, amikor megtiltják a macOS-nek az Amazon szervereivel való kommunikációt az nsurlsessiond számára: ilyenkor azt tapasztaljuk, hogy a Desktop és Documents az istennek sem akar szinkronizálni.

amaz1.png

Aki a héten problémákat tapasztalt az iClouddal összefüggésben, annak nem a készülékében volt a hiba: az Amazon egy blogposztban elismerte, hogy emberi hiba miatt akadozott a szolgáltatásuk - az egyik mérnökük egy hibaelhárítás során kiiktatott egy rakás szervert. Természetesen új eljárásokon dolgoznak, hogy a mérnökök ne tudjanak egykönnyen egy rakás szervert lekapcsolni a szolgáltatásokról. 

Egyébként nem, nem gondolom, hogy a hiba nem ismétlődhetne meg az Apple saját szerverközpontjaiban. De számomra továbbra is különös, hogy az Apple, aki dollármilliárdokat tol adatközpontok létrehozásában sok-sok éve, mintha továbbra sem igyekezne eléggé függetleníteni magát a külső szolgáltatóktól. Már 2011 óta tudott, hogy az Amazon és a Microsoft vasakon futnak az Apple szolgáltatások, tavaly pedig azt rebesgették, hogy a Google Cloud is beszáll az Apple felhő támogatásába. 

Én értem, hogy egy nagy projekthez idő kell, de idén tényleg hat éves lesz az iCloud, és szerintem az Apple-nek sokkal jobban állna, ha azt mondhatná: az adataink biztonságáért és a szolgáltatás minőségének biztosításáért semmilyen külső segítséget nem vesz igénybe. Kíváncsi lennék, hat év alatt _valójában_ mennyit haladtak ebbe az irányba.