A hangfalra általában statikus dologként tekintünk. Olyasmire, aminek meg kell találni a helyét a lakásban, ami midig ott lesz, és annak a környékén hallgathatunk majd zenét. Aztán jöttek a dokkolók, az okostelefonokat megszólaltató eszközök, amik általában polc-kompatibilisek voltak, és egy fokkal könnyedebbé tették a bennünk élő hangfal-képet. 

Nagyjából ezekkel voltam tisztában, amikor elkezdtem korábban nézni a nappaliba egy hangfalat. Nem voltak nagy igényeim, de azok eléggé pontosak voltak.

  • legyen pici, beférjen a tévé alá a kis polcra, hogy jack-kábellel összeköthessem a kijelzővel, mert a tévének pocsék hangja volt (nem költöttem sokat rá, alig nézem)
  • a hangfalat át tudjam vinni a gyerekszobába, ha fehérzajt vagy az óceán morajlását tenném be Rozinak, a lányomnak, hogy jobban aludjon
  • Bluetooth-tal tudjak küldeni rá zenét
  • azért szóljon jól, ne valami táskarádió minőségben

A végén a JBL Charge 2 mellett döntöttem, ami épp akciós volt az iCentre-ben. 40 ezer forintért tudta a fentieket, sőt saját akksija miatt vezeték nélkül lehet hurcolászni, arrébb tenni, ha útban van a konyhapult tetején, betenni a tévé alá, átvinni másik szobába. Naponta hallgatjuk egy órát átlagosan, 1-2 hetente töltjük, tök jól működik. És kiegyensúlyozott a hangja, a kétoldali mély mellé szépen jönnek a magasok és a középhangok is, nyilván nem egy audiofil rendszer, de a hasonló árban kapható hangfalakhoz képest meglepően kifinomult.

Baromira már dimenzió ez. Nincs állandó vezeték vagy csatlakozó, se a zenének, se az áramnak, a házban szinte bárhová megyek, a zsebemben lévő telefonról átmegy a jel, a nappaliban szól, miközben én az emeleten a dolgozószobámba ugrottam fel valamiért. Ha túl hangos, lenyúlok a zsebemhez, és rutinos mozdulattal, nadrágon keresztül halkítok egy-két gombnyomással. Ha hívnak, a hívást kiküldi a hangfalra, van mikrofon is rajta, de a beszélgetés legfeljebb egy-két méterről, jól artikulálva fog működni. Ezt a funkciót nem használom inkább. Egyébként a telefont ráköthetem a kábelével, akkor maga a hangfal tölti az eszközt, a 6000 mAh-s akksi meg fog vele birkózni.

És most látom, hogy az iCentre-nél most a JBL Charge 3 akciós, 47.992 forintért adják, alig 8 ezer forinttal többért lehet most megvenni, mint anno az én kettesemet. És ez nagyobb, teljesítményben is többet hoz, 20 óráig bírja egy feltöltéssel (az előző 12 helyett), szóval simán megéri a plusz összeget. 

ch3.jpg

Ja, és amit nem mondtam, mert így télen keveset gondol rá az ember: a Charge 3 már teljesen vízálló (a Charge 2-nek volt egy Plus fantázianevű változata, az már fröccsenésálló volt), tehát strandra is simán viheted, ha koszos lesz, a csap alatt elmosod, vagy elöblíted a vízben.

Nagyon próbálom megindokolni, miért van szükség itthon még egy hordozható hangfalra, nagyon próbálom.

A hangfal itt, vagy a Budapest-szerte megtalálható iCentre üzletekben megvásárolható.

Disclaimer: az iCentre az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.