Csak most vettem észre, hogy az Apple szigorított a Gatekeeper beállításain, megnehezítve a felhasználóknak, hogy kikerüljék azt. A Gatekeeper egy olyan védelem, ami az alkalmazások első futtatásánál vizsgálja meg, hogy az adott program

  • a App Store-ból lett-e letöltve
  • az Apple által ellenőrizhető fejlesztő terméke-e

A beállítást a System Preferences, Security and Privacy, General fül alatt lehetett megtenni. Itt korábban három választási lehetőség volt: 

allow-apps-anywhere-gatekeeper-macos-610x388.jpg

  • csak az App Store-ból letöltött, átnézett programok futhatnak a gépen (legnagyobb biztonság, hiszen a kód és a fejlesztő is ellenőrizhető)
  • futhat már is, de csak azonosított fejlesztő programja (csak a fejlesztő ellenőrizhető)
  • bármi futhat (a szolgáltatás kikapcsolva)

Most azonban ez utóbbi opció már nem választható. Látszólag tehát a macOS Sierrán csak App Store-os programok, vagy ellenőrzött fejlesztők appjai indulhatnak el.

screen_shot_2017-02-04_at_10_44_11.png

Erre akkor jöttem rá, amikor el akartam indítani a GIMP nevű ingyenes fotós appot, aminek azért elég komoly történelmi előzményei vannak, de a rendszer nem volt hajlandó indítani. 

screen_shot_2017-02-01_at_11_51_04.png

Annak ellenére sem, hogy a figyelmeztetés ellenére folytatni akartam. Mi ilyenkor a megoldás?

Egyrészt megoldható, hogy újra megjelenjen az Anywhere opció a fenti beállítások között, és akármilyen kódot futtathassunk. Itt van ehhez egy leírás, de macerás, és mindenki saját felelősségére satöbbi.

A fenti beállítás-ablakon azonban, miután a Gatekeeper megakadályozott egy GIMP-hez hasonló futást, megjelenik egy "Open Anyway" feliratú gomb. Itt lehet engedélyezni az épp leállított folyamatnak, hogy mégis elinduljon.

screen_shot_2017-02-01_at_11_51_02.png

Szóval ha nem indul egy program, csak menj be a beállítások megfelelő részéhez, ott találod az engedélyezéshez szükséges lehetőséget.