Talán az utóbbi évek legizgalmasabb találgatása az Apple hosszú távú tervei kapcsán - leszámítva az autót -, hogy vajon mikor akarnak majd saját fejlesztésű processzorral kísérletezni a Macekben, illetve hogy összeérhet-e jobban a macOS és az iOS. Míg ez a kérdés viszonylag nyitott volt két-három éve, ma már kevesebbet beszélünk róla. Az operációs rendszerek integrációja egy bizonyos szintig már befejezett, az ARM sem annyira szexi téma, mint akkor.

Érdekes, hogy ezzel egyidőben az iPad Próba szerelt ARM alapú SoC már nagyon gyors, és az Intel alacsony fogyasztású chipjei egyáltalán nem jelentenek egy külön világegyetelmet. Teljesítmény szempontjából.

a9x.jpg

A pletyka pedig újra megjelent, de ezúttal más összefüggésben. Valóban megjelenne az ARM a Macekben, és akár már idén megtörténhet a nagy dobás a Bloomberg információi szerint. De ez nem jelentene nagy váltást: a hírek szerint az Apple azon dolgozik, hogy egy ARM és egy x86 chip együtt doglozzon a gépben, az alacsony processzorteljesítményt idénylő feladatokra az Apple lapkája, a nagyobb cuccokra az Intel processzora kapcsolna be. Ahogy az integrált és a dedikált GPU váltja egymást, úgy dolgoznának felváltva a proceszorok is.

Persze mondhatjátok, hogy már most is van ARM processzor egyes MacBook Prókban, T1 a neve, és a Touch Bart vezérli. Igaz. Úgy tűnik, hogy az Apple-nek megtetszett a saját ötlete, és pakolna még ultraalacsony fogyasztású, saját maguk által tervezett ketyegőket a házba, tovább növelve az időt, amit a gépek egy feltöltéssel bírnak.

Ha a pletyka igaz, akkor viszont nem nagyon értem, hogy ezt miért nem a MacBookban, az Apple kísérleti és merész játszóterén próbálják ki élesben, miért kell megint a “Pro” felhasználókon tesztelni, ahol inkább a magas teljesítmény a szempont.