Az iCloud Activation Lock státuszát ellenőrző oldal eltűnt a webről.

Hasznos oldal volt: egy adott IMEI szám vagy serial begépelésével azonnal ellenőrizhette bárki, hogy az adott telefon nagy valószínűséggel lopott-e. Az Activation Lock az iOS 8 óta része a mobil operációs rendszernek, a lényege, hogy egy készüléket ne lehessen ellopni, letörölni, és újra aktiválni anélkül, hogy az előző tulajdonos ehhez kifejezetten hozzá ne járulna. Aki használt telefont, tabletet vett, egyszerűen csak elkérte az IMEI-t vagy serialt az eladótól, begépelte azt az iCloud.com/activationlock oldalra, és máris meggyőződhetett róla, hogy zárolt-e a készülék, és csak akkor vásárolt, ha az Activation Lock inaktív volt.

Most azonban az iCloud.com/activationlock 404-re fut. És hogy ez nem átmeneti, arról egy Apple support aloldal ad bizonyosságot: kiszedték a leírásból azt a részt, ahol a vásárlókat az Activation Lock ellenőrzésére buzdítják.

Az Apple nem jelentette be hivatalosan a dolgot, nem mondott egy mukkot sem az üggyel kapcsolatban. A szándékosság viszont egyértelmű, és a mezei felhasználó egyáltalán nem látja, mire volt jó ez.

Nagy valószínűséggel azonban ez a hack tehet a dologról:

Itt azt láthatjuk, amint egy iPadet aktiválnak anélkül, hogy megadnák az érvényes Apple ID adatokat, mégpedig úgy, hogy az Activation Lock ellenőrző oldalról vadásznak le érvényes sorozatszámokat. Így az oldal, ami elvileg lehetetlenné tette a lopott készülékek értékesítését, egyszerre a legjobb eszközévé vált a lopottcucc-piacnak.

Az Apple valószínűleg lázasan keresi azt a megoldást, ami jobb, mint amit eddig kitalált. Mert az láthatóan kuka.