Siri volt fajtája első példánya, de jó ideje már csak azt halljuk, hogy melyik vetélytársa mennyivel többet tud nála és hogy mennyire elment az Apple mellett etéren a Szilícium-völgy nagy része. Ebben azért van igazság.

Egy tegnap a DigiTimes által lehozott cikk azt állítja, hogy a piaci verseny erősödése miatt kicsit felturbózásra kerülhet Siri is. A konkrét új funkciókról nem esett szó, de az Apple az elmúlt időszakban több releváns startupot is felvásárolt: a Turi és Perceptio nevű gép tanulással foglalkozó, míg a VocallQ nevű nyelvfeldolgozásban utazó cégeket.

Ennek ellenére igen rossz pozícióból indul az Apple személyi asszisztense, hiszen jelenleg a szakmai konszenzus mind a Google Assistantját, míg az Amazon Alexáját fejlettebbnek tartja Sirinél. (Előbbi a Pixel telefonokban és a Google Homeban kap szerepet, utóbbi Bezosék Echo eszközében, bár egyre több saját és third party eszközön is elérhetővé válik - ilyen például a Huawei Mate 9-ese is.)

Bár a piac szépen lassan szaturálódik, még mindig jönnek új játékosok. Ilyen például a Samsung Bixbyje is, aminek debütjét a Galaxy S8-assal várja a szakma. Érdekesség, hogy az AI-t fejlesztő, a koreaiak által felvásárolt Viv Labs-ot a Siri-t alapító, de az Apple-t már jó ideje elhagyó Dag Kittlaus-Adam Cheyer-Chris Bingham trió gründolta.

Az nem is  kérdés, hogy Sirinek volna hova fejlődnie. Funkcionalitása erősen korlátolt, gyakran félreérti kéréseinket és képtelen kontextuális kérdések értelmezésére. Ha a Google Assistantot megkérdezzük például, hogy ki most a listavezető a slágerlistákon, akkor tudni fogja a választ és ha visszakérdezünk, hogy hány hete, azt tudni is fogja, hogy visszautalunk a második kérdéssel.

Részletek híján azonban kénytelenek leszünk türelemmel lenni és ha marad a szokásos menetrend, az újdonságok bemutatására egészen az iOS 11 nyári, WWDC-s bejelentéséig várni.