Az ilyesmiket mindig nagyon gyorsan kiszúró AppleInsider most arról írt, hogy újabb a viselhetőkkel kapcsolatos szabadalmat ítéltek meg az Apple-nek. Már a neve is sokatmondó:

"Moduláris, funkcionális szíjelemek viselhető eszközökhöz".

watchlinks.png

A leírás alapján az okosóra szíja lényegében elektronikai komponenseket tartalmazó szemekből áll, amik egymáshoz flexibilis vezetőkkel, míg magához az eszközhöz a hatpines diagnosztikai porton keresztül csatlakoznának, új funkciókat adva az alap készülékhez.

A lehetőségek száma nagyjából végeláthatatlan. Integrálhatóak akkucellák, hangszórók, kinetikus generátorok, haptikus visszajelzés és még sorolhatnánk. Külön kiemelik a szabadalom jelentőségét a biometrikus szenzorok terén: vérnyomásmérők, verejtékérzékelők, hőmérők és hasonlók is helyet kaphatnának. Ez már a második ilyen jellegű szabadalma Cupertino-nak - ez csak jelent valamit, nem?

Az egymás mögé sorba kötött modulok egy közös adat- és energiaátviteli körre csatlakozva egyedi ID-t kapnak és csak akkor aktiválódnak, ha a körön azonosítójukkal meghívja őket a vezérlés. Ha például egy zeneszámot indítunk el az órán, az adat a körön végighaladva csak a hangszórómodulokat fogja működésbe hozni.

A gyengébbek kedvéért most is leírjuk: még így sem biztos, hogy ez a technológia végül felhasználásra is kerül majd, de jól mutatja, hogy az Apple továbbra sem adta fel ezt az egész okosóra dolgot, keresik-kutatják, hogyan lehetne végre értelmes terméket faragni a Watch-ból.